(VIDEO) U Zagrebu napadao snijeg kakvog nije bilo od 1955. godine! Potrošeno je 900 tona soli

foto:Screenshoot/YT

Na današnji dan prije osam godina Zagreb je osvanuo u snježnom pokrivaču kakav desetljećima prije toga nije napadao. To dana na Griču je u sedam sati ujutro izmjereno 38 centimetara, a do kraja dana zabilježeno je 45 centimetara. Tolika količina snijega prije toga zabilježena je 7. ožujka 1955. godine.

Prometni kolaps

Ceste i pločnici bili su zakrčeni snijegom, promet je bio blokiran, a javni prijevoz u kolapsu. Autobusi i tramvaji u promet su se uključivali tek povremeno, a taksi je praktički bilo nemoguće dobiti jer su bili zatrpani pozivima. Čak je i aerodrom neko vrijeme bio zatvoren. Više ZET-ovih tramvaja u snijegu je oštećeno, zbog čega su morali biti povučeni u spremište. Jedan građanin lakše je ozlijeđen kada je u Ilici otpao dio s tramvaja.


Potrošeno je 900 tona soli

Zagrebačka zimska služba od noći je neumorno čistila gradske prometnice. Svih 208 ekipa bilo je na terenu, a potrošeno je 900 tona soli.

I liječnici Hitne pomoći su imali pune ruke posla

Pune ruke posla imala je i zagrebačka hitna pomoć. Na aktualne vremenske neprilike, odnosno na lomove i iščašenja zbog padova na snijegu i ledu, odnosilo se 25 posto intervencija.

I u ostatku zemlje bile su slične prilike. Nekoliko autobusa prepunih djece ostalo je zarobljeno na autocesti A3 na putu prema Zagrebu više od pet sati. Centar 112 zaprimio je više poziva osoba koje su zapele na cestama, posebno na autocesti A3, te su ostale bez goriva, hrane i vode.

U većem dijelu zemlje padao je gusti snijeg koji je uzrokovao velike probleme u prometu. Debljina snježnog pokrivača u nizinama je iznosila između 10 i 30 centimetara, u Gorskom kotaru i Lici od 30 do 50, a na obalama sjevernoga Jadrana i na otocima bližim obali od 1 do 10. Na području Osijeka tri osobe su umrle od hladnoće.

Bila je prava snježna zima

Te zime, 14. siječnja 2013. godine, još je jedangust snijeg padao i to od noći prije i nije prestajao cijeli dan, zatrpao je centar Zagreba i stvorio velike probleme u prometu.

Zanimljivo je da je sa snijegom, koji je padao bez vjetra, usred dana zabilježena i pojava grmljavine. Snijeg je zatrpavao ulice mnogo brže nego su se one mogle čistiti, tramvaji su stali, a s automobilom se nije moglo nigdje pa su građani većinom pješačili

Meteorološke postaje DHMZ-a toga dana u 19 sati javile su o 68 centimetara snijega na zagrebačkom Maksimiru i 57 na Griču.

Komentari