Sedam mjeseci od velikog potresa u Zagrebu: Ljudima cigle lete iznad glave, a obnova će početi tko zna kada

CROPIX

Točno je sedam mjeseci od potresa magnitude 5,4 po Richteru koji je tog jutra 22. ožujka u 6.24 sati pogodio Zagreb. I točno toliko neki građani i dalje muku muče s obnovom svojih domova.

Prođete li gradom, možete vidjeti i dalje popucale zidove, cigle koje padaju sa zgrada, a svako novo manje podrhtavanje dodatno uznemiruje duhove. Posljednji potres bio je 19. listopada magnitude 2,1 po Richteru s epicentrom nedaleko Gračana.

Vjerojatno kao posljedica potresa, nedavno se srušio potporni zid u Bukovcu. Jučer je jedna Zagrepčanka opisala svoje traumatično iskustvo kada joj je cigla zamalo pala na glavu.

“Počela sam vikati kao i jedna gospođa koja je išla iza mene. Bojale smo se prolaziti pored ostalih zgrada pa smo išle po rubu blizu automobila. Sva sam se tresla i plakala. I sad sam u šoku jer samo mali korak bliže zgradi mogao je danas biti koban za mene.


“Pazite dok hodate centrom! Odmaknite se od zgrada! Poprilično je vjetrovito i vjetar ruši cigle i crjepove”, upozorila je, a mi se pitamo kada će ovo upozorenje ozbiljno shvatiti i nadležne gradske i državne institucije, ali i stanari koji bi se mogli pobrinuti za uklanjanje opasnih cigli i crijepova s njihovim krovišta”, napisala je Zagrepčanka na svom Facebook profilu.

A kako se i ne bi plašila kad se sanacijom još uvijek nije krenulo. Zakon o obnovi Grada Zagreba je donesen, ali i dalje nema naznaka kad će se početi provoditi. Istovremeno, rok za novčane potpore koje daje Ministarstvo za prostorno uređenje, graditeljstvo i državnu imovinu je do 31. listopada. Iako su rekli kako se intenzivno pregovara s Vladom da se taj rok i produži.

Najjači potres koji je pogodio Zagreb bio je 1880. godine i uvijek ostaje nada da se to neće ponoviti, jer ako nakon potresa magnitude po Richteru ostaju ovakve posljedice i nedostatak obnove pitanje je što bi tek bilo tada.

Komentari