Prošlo je točno 12 godina od atentata na Ivu Pukanića. Ni dan danas nije otkriveno tko je naručitelj ubojstva

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL Petar Glebov/PIXSELL

Na uglu Palmotićeve i Stare Vlaške, 23. listopada 2008. u 18 sati i 22 minute, život je izgubio jedan od nakontroverznijih novinara ovih prostora Ivo Pukanić. Dok je sa suradnikom Nikom Franjićem hodao prema svom Luxusu eksplodirala je bomba na motociklu ostavljenom pored automobila. Obojica su na licu mjesta poginula.

Iako se na urednika hrvatskoga tjednika Nacionala pucalo i u travnju iste godine pred ulazom u njegov stan u Ilici, Pukanić je izgubio policijsku zaštitu nešto više od dva mjeseca prije ubojstva. Policija je kao razlog tada navela da nije prijavljivao nikakve nove prijetnje.

No, očito su se prevarili. Prošlo je točno 12 godina od atentata koji su mediji prozvali terorističkim činom, a naručitelji ubojstva još uvijek nisu pronađeni. Počinitelji su locirani za samo tjedan dana u sklopu akcije kodnog imena Balkan Express u kojoj su uz hrvatske sudjelovale i srpske službe. Uhićeni su Robert Matanić, koji je označen kao organizator skupine, Luka Matanić, Bojan Gudurić, Amir Mafalani, Slobodan Đurović i Željko Milovanović, optužen i osuđen na 40 godina zatvora da je upravo on aktivirao eksploziv. Ukupno su dobili 155 godina zatvora.

Kao nalogodavcu ili prenositelju naloga pravog naručitelja u Beogradu se sudilo Sretenu Jociću poznatijem kao Joca Amsterdam koji je oslobođen je optužbi zbog nedostatka dokaza, a nagađalo se i da je Pukanićevo ubojstvo naručila crnogorska duhanska mafija koju je Nacional razotkrivao nekoliko godina ranije. Prava istina ni danas nije otkrivena, ali Punkanićevo ime nije zaboravljeno.


Karijeru je započeo u Globusu gdje je pisao o estradi, a tijekom Domovinskog rata sve više se angažirao oko političkih tema. Sklopio je tada mnogobrojna poznanstva s istaknutim političarima, biznismenima, a i osobama za koje se sumnjalo da su pripadnici kriminalnog miljea. Tjednik Nacional osnovao je 1995. gdje je bio glavni urednik do 2000., nakon čega se prebacio na poziciju predsjednika NCL Media Grupe, u čijem sklopu izlazi i njegov tjednik.

Pukanić je 2004. primio nagradu Hrvatskog novinarskog društva za istraživačko novinarstvo zbog intervjua s generalom Antom Gotovinom koji je tada bio u bijegu, a nakon nekoliko godina izbacili su ga iz HND-a jer je objavio medicinski karton svoje supruge s kojom se tada rastajao.

Pokopan je na groblju u Velikoj Gorici, a njegova supruga Mirjana pronađena je mrtva u svom stanu u siječnju 2012. Njihova kći Sara povukla se iz medijskog poslovanja.

“Mogli ste ga ne voljeti, odbiti primiti Nacional u ruke, ne slagati se s njegovim stavovima ili životnim stilom, ali nitko nije mogao kazati da ga je Pukanić prevario. Bilo da se radilo o ekskluzivnoj informaciji, novom projektu ili dogovoru o plaći, kratak usmeni dogovor bio je garancija”, stoji u tekstu Roberta Bajrušija pod nazivom “Puki je do posljednjeg trena ostao novinar”.

 

Komentari