Prije deset godina napustio nas je glumački velikan Vanja Drach

Prošlo je točno deset godina otkako nas je napustio glumački velikan Vanja Drach. On je 6. rujna u Klinici za plućne bolesti Jordanovac izgubio bitku s rakom pluća.

Vanja Drach je rođen u Bošnjacima pokraj Županje 1. veljače 1943. kao Ivan Drach, a nakon rane smrti oca odrasta samo s majkom. Nakon gimnazije, gdje stječe nadimak Vanja radi problema oko učenja ruskog jezika, odlazi na studij medicine u Zagreb.

U mladenačkim danima zbog glume je napustio studij medicine. Diplomirao je na Akademiji dramske umjetnosti 1956. godine. Bio je učenik poznatog redatelja Branka Gavelle kojeg je oduševljavao iznimnim talentom. Dvije godine igrao je u “Gavelli”, a onda prelazi u HNK u Zagrebu.

Od 1975. djeluje kao slobodni umjetnik, a pet godina kasnije vraća se u HNK. Drach se istaknuo ulogama u antičkim dramama, Shakespearovim tragedijama i Moliereovim komedijama te interpretacijama likova Miroslava Krleže. Uz kazališne uloge, odigrao je više od dvadeset uloga u filmovima različitih žanrova (H-8, Carevo novo ruho, Za sreću je potrebno troje…).


Sudjelovao je u televizijskim serijama  poput Kapelskih kresova, Gruntovčana te Lud, zbunjen, normalan, a desetljećima je surađivao i u dramskom programu Hrvatskog radija. Drach je 1994. godine dobio nagradu Tito Strozzi, a 2005. je dobio nagradu Vladimira Nazora za životno djelo. Prije smrti pripremao se za ulogu u predstavi “Barbelo, o psima i djeci” u Gavelli.

Njegova udovica Tea Drach prisjetila se najtežih dana i rekla da Vanja nije htio ni priznati da je bolestan.

“Počeo je kašljati i kad su otkrili da je to rak pluća i bronhija, otišao je. U samo četiri mjeseca. Ja sam ga natjerala da ide doktoru. On se nije dao, govorio je da će proći. Nije bio nemoćan, tek je prije kraja oslabio. Nije se ni žalio. Bio je prepametan da ne bi znao što mu je. Kad je čuo dijagnozu, znao je da je gotov. I mama i tata su mu umrli od raka. Cijela familija. Imao je u glavi da će se to i njemu dogoditi”, rekla je Tea Drach za 24 sata.

Komentari