Dok su se spaljivale mađarske zastave, zagrebački HNK po prvi put otvorio je svoja vrata

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Malo tko zna da se ispod zgrade Hrvatskog narodnog kazališta nalazi podzemni hodnik koji vodi do Herbangove ulice i zatvoren je za javnost. Mnogo tajni krije ova divna neobarokna zgrada, smještena u samom srcu Zagreba, koja upravo danas slavi svoj 125. rođendan.

U vremenu kada su se spaljivale mađarske zastave na Trgu bana Jelačića u znak studentskog bunta protiv mađarizacije u Hrvatskoj, 14. listopada 1895. godine, remek djelo kasnog historizma svečano je otvorio austrougarski kralj Franjo Josip.

Nastala prema nacrtu austrijskog arhitekta Ferdinanda Fellnera i njemačkog arhitekta Hermanna Helmera, nakon brojnih rasprava o točnoj lokaciji, bila je to trideset i druga po redu kazališna zgrada koja se izgradila u Europi. Iako je nova nacionalna kuća bila je smještena na ondašnjoj periferiji grada, na Sajmišnom trgu, danas je najstarija kazališna institucija u Hrvatskoj u kojoj se uvijek traži karta više.

Inače, zgrada Hrvatskog narodnog kazališta jedna je od rijetkih zgrada u centru Zagreba koja nije stradala u potresu koji je metropolu devastirao 22. ožujka 2020. godine. Mnogi vjeruju da se razlog za to skriva u činjenici što je HNK građen četiri godine nakon razornog zagrebačkog potresa od 6,3 stupnja po Rihtaru iz 1880. po modernim graditeljskim principima.


Ono što se danas događa oko meke kulture, stvar je svega osim kulture.

Sretan rođendan!

Komentari