Muzej suvremene umjetnosti i ove godine slavi svoj poseban dan. Donosimo detalje

FOTO: Wikipedia

I ove godine zagrebački Muzej suvremene umjetnosti proslavit će svoj posebni dan, no naravno uz poštivanje epidemioloških mjera. Muzej u subotu slavi obljetnicu preseljenja s gornjogradske na novozagrebačku adresu, a u razdoblju od 11 do 18 posjetitelji će imati priliku vidjeli raznolik program potpuno besplatno.

Očekuju vas tri nove izložbe, “velika i jaka zanimljiva izložba o strip i vizualnoj kulturi u Hrvatskoj, fenomenalna monografska izložba Duje Jurića i izložba Ines Krasić s najnovijim radovima.”

Izložba “Nastavit će se …Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj“, otvorena do 28. veljače, sagledava strip stvaralaštvo u europskom i međunarodnom kontekstu kao devetu umjetnost s njezinom poviješću, razvojem i antologijskim autoricama i autorima.

U koncepciji Irene Jukić Pranjić, Ivane Kancir i Jasne Jakšić, izložba prati promjenu percepcije o samoj prirodi stripa, o njegovoj ulozi u formiranju koncepta popularne i masovne kulture.


Tema će se predstaviti kroz radove pedesetak autora i devet tematskih cjelina – Strip junaci i junakinje, Strip i karikatura, Strip i film, Strip i animacija, Medijacija stripom, Strip za djecu i mlade, Strip i izdavaštvo, Estetika stripa u javnom prostoru, Muzealizacija stripa.

U sklopu izložbe bit će objavljena publikacija s kritičkim tekstovima autora koji se niz godina bave poviješću i teorijom stripa i s tekstom Pierrea Lungherettija o stripu i mogućim kulturnim strategijama te uvodnim tekstom kustosica izložbe.

Tijekom trajanja izložbe održat će se nekoliko razgovora s autorima tijekom kojih će publici na neformalan način biti predstavljeni scene i autori, dok se u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti planira 24-satni maraton crtanja stripa.

Izložba “Mreža oprostorene slike“ Duje Jurića, pripadnika slikarske generacije iz prve polovice osamdesetih koji se na hrvatskoj likovnoj sceni pozicionirao kao samozatajan, disciplinirani umjetnik, od početaka vjeran slici kao mediju, trajat će do 11. veljače.

Izložba “Ekspedicija“, otvorena do 15. siječnja, predstavlja Ines Krasić kroz njezin procesualni umjetnički pristup kojim kreira nove doživljaje, te stvara nove prostore za istraživanje i povezivanje umjetnika i publike.

“Takvim pristupom umjetnica potiče publiku na nova istraživanja i ponovno otkrivanje (ne)uobičajenih pejzaža svakodnevnice”, dodaje se u najavi izložbe, kojoj je kustosica Martina Munivrana.

Detaljan program i satnica za Dan MSU-a ovih će se dana objaviti na društvenim mrežama Muzeja.

Komentari