Muče vas posljedice potresa, cijene najmova i uvjeti rada? O svemu tome ovog vikenda možete pogledati par performansa na Ilici

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika i Projekt Ilica: Q’ART za vikend, 12. i 13. rujna najavljuju projekt Performing Ilica, u okviru kojega će Božidar Katić, Siniša Labrović i Dejan Gotić, u Ilici i na Britanskom trgu izvoditi performanse.

Polazišne točke performansa su mogućnosti susreta i društvene interakcije na ulici te problemi potresa, cijene najmova i uvjeti rada koji definiraju život stanovnika ulice Ilica, a i Zagreba šire, a umjetnici koji sudjeluju su odabrani putem natječaja.

Dejan Gotić, će u subotu i nedjelju izvesti “Bliski susreti“, interaktivni performans u okviru kojeg je umjetnik zatvoren u prostor odijeljen od publike. Gledatelji ga mogu promatrati putem prijenosa iz tog zatvorenog prostora, uživo na posebnom ekranu, a komunikacija publike s izvođačem odvija se putem interaktivnog panela smještenog na jednoj od stranica zatvorenog prostora.

Panel pruža gledatelju četiri opcije koje se biraju stiskanjem pripadajućeg gumba na panelu – grljenje s umjetnikom, blagoslov pasa, pojavljivanje umjetnika na malom staklenom oknu koje je prozirno samo s vanjske strane i opciju da zainteresiranima umjetnik kroz mali otvor da autogram, uz mudru životnu izjavu.


Božidar Katić će u nedjelju izvesti “Privremeno neuporabljivo”, akciju koja okuplja građane-publiku te ih potiče na zajedničko stvaranje intervencije, koja se referira i na umjetničku akciju s kraja šezdesetih godina u Splitu – “Crveni peristil”.

U okviru cjelodnevne akcije performativnog karaktera jedan ili veći dio površine Britanskog trga bojat će se ciglom skupljenom po gradu od ostataka posljedica potresa.

“Akcija nudi jednu posebnu mogućnost susreta i društvene interakcije na ulici, bavi se problemima nastalih nakon potresa te direktno transformira grad umjetničkim djelom kroz participativnu, naizgled bezazlenu igru šaranja po podu”, najavljeno je.

Siniša Labrović također će u nedjelju imati performans, “Šetanje napuštenosti”, kojim upozorava na česte motive Ilice – napuštene radnje, zatvorena vrata i prašnjavi, prljavi prozori.

Kao prvu metaforu napuštenosti izdvaja životinje koje su napuštene od svojih vlasnika, a što je i svojevrsno “kršenje prešutnog obećanja o zajedništvu i stanje posvemašnje izloženosti izostanku brige, nestanku ljubavi i privrženosti onog drugog koji nam je, još do jučer, u nekom dijelu, ili kod životinja gotovo u potpunosti, bio “sve” u emotivnom i egzistencijalnom smislu.”

U okviru performansa izvest će na jedan dan životinje iz skloništa za nezbrinute životinje Dumovec te ih nekoliko sati, zajedno s građanima, šetati po Ilici. Poziva se sve zainteresirane da sudjeluju u performansu i prošeću psa zajedno s umjetnikom.

Projekt Ilica: Q’ART bavi se transformacijom napuštenih javnih prostora u središtu Zagreba, odnosno u njegovoj glavnoj ulici Ilici, s ciljem društvenog djelovanja mladih, umjetnika, udruga, sveučilišne zajednice, obrta i građana u lokalnoj zajednici.

Projekt se realizira uz financijsku potporu EU projekta CreArt, čiji je nositelj za Hrvatsku Hrvatsko društvo likovnih umjetnika.

Komentari