Znanstvenici su potvrdili da rad u noćnoj smjeni poveća rizik od dijabetesa za 17 posto

Pixabay

Studija koju su proveli znanstvenici u SAD-u pokazala je da osobe koje rade u noćnoj smjeni moraju dodatno paziti na to da vode zdravi način života kako bi prevenirale pojavu dijabetesa.

Već je otprije poznato da pušenje, loša prehrana, pretilost i manjak tjelesne aktivnosti povećavaju rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Ovo je prva studija koja je proučavala kako spoj nezdravog načina života i rada u noćnim smjenama utječe na zdravlje.

Znanstvenici su analizirali podatke više od 143.000 žena koje su pratili 22 godine. U te 22 godine kod gotovo 11.000 žena dijagnosticiran je dijabetes tipa 2.

Pokazalo se da svakih pet godina rada u noćnim smjenama podiže rizik za razvoj ove vrste dijabetesa za 31 posto. Pušenje, pretilost i nezdrava prehrana bili su povezani s tri puta većim riziko od razvoja dijabetesa tipa 2, prenosi N1.


Naime, ispostavilo se da je prehrana ispitanica koje su oboljele od dijabetesa tipa 2 bila oskudna povrćem, voćem i cjelovitim žitaricama, a bogata crvenim mesom, ugljikohidratima i šećerima.

Rezultati studije pokazali su da rad u noćnoj smjeni podiže rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za 17 posto, nezdravi način života za 71 posto, a kombinacija ovih faktora za preostalih 11 posto, piše RTL.

Komentari