Zastrašujuća vila Ante Pavelića: Misteriozne smrti, paleži i druge brojne intrige…

Youtube

Velebno zdanje krije burnu prošlost i raspiruje maštu Zagrepčana.

Na mjestu vile Rebar dvadesetih godina prošlog stoljeća nalazila se lovačka kuća, a 1932. godine grad ondje gradi vilu. U šumi iznad današnjih ostataka vile nalazi se i staro tenisko igralište.

Vila Rebar podignuta je prema projektu Ivana Zemljaka i dograđivana u periodu nakon Drugog svjetskog rata. U vrijeme Drugog svjetskog rata vilu je koristio Ante Pavelić kao vlastitu rezidenciju i ona je na neki način bila njegovo “Orlovo gnijezdo”.

Oko Vile Rebar je dao izgradtiti nekoliko bunkera i tunelsko sklonište u sklopu vile. Vila je povezana s tim bunkerima uskim podzemnim evakuacijskim tunelima.


Vila_Rebar_zimi

metapedia.com

Poslije Drugog svjetskog rata vila je služila kao dječje odmaralište i planinarsko-izletnički dom, a potkraj 50-ih prelazi u vlasništvo ugostiteljskog objekta “Risnjak”. 1980. godine je stradala u požaru (prema nekima požar je bio podmetnut). U njoj su se održavale svadbe, maturalne večere i brojan događanja. Moglo se prenoćiti i služiti uslugom “dnevnog odmora”. Vikendima je svirala živa glazba. Cijeli drveni dio otišao je u prah i pepeo, a zadržali su se samo kameni temelji.

Tragedija Stjepana Lamze

Ova građevina ostat će simbolom tužnog prekida briljantne karijere dinamovog nogometaša Stjepana Lamze. Naime 1967. godine prilikom proslave pobjede u polufinalnoj utakmici Kupa velesajamskih gradova (pobjede Dinama nad Eintrachtom, 4:0) Štef je pijan pao s balkona i povrijedio glavu tj. centar za ravnotežu što je trajno utjecalo na njegovu sportsku karijeru. Naime, Lamzu su poslije par litra ruma zatvorili u sobu da malo odmori, ali se on probao izbaviti preko balkona, no nesretno je pao na glavu. Dinamo je bez njega ipak uspio u finalu s Leedsom osvojiti Kup velesajamskih gradova (danas kup UEFA).

Tramvajem 8 ili 14 dolazi se do Mihaljevca, a onda tramvajem 15 do zadnje stanice Gračansko Dolje pred Tunel. Nakon toga se pješice skrene iznad tunela ulijevo prema vili.

Uz ovako zanimljivu prošlost i činjenicu kako je vila trenutno u izrazito lošem stanju ne čudi činjenica kako je ta građevina plodno tlo za brojne legende.

Komentari