Tajna dječjeg groba: Što se krije iza sablasne nadgrobne ploče u gornjogradskom dvorištu?

Photo: Nina Djurdjevic/PIXSELL

“Ovdje počiva Paul David von Vakanovich, umro 21. lipnja 1818. u četvrtoj godini starosti”- natpis je na sablasnoj ploči na Gornjem gradu.

Natpis na njemačkom jeziku, ukrašen mrtvačkom lubanjom i prekriženim kostima, tjera strah u kosti. Ova ploča tema je internetskih rasprava i niza mitova koji se isprepliću oko nje. Kao u nekom horor filmu, mračna ploča uzidana je u zid haustora Demetrove 3 te asocira na zazidavanje djece u temelje kuća ili mostova, o čemu govore mnoge legende. U prilog mitovima, satkanim oko ove ploče, idu i gornjogradske legende, spaljivanje vještica te jeziva slika same ulice, u hladnim zimskim noćima.

 Photo: Nina Djurdjevic/PIXSELL

Photo: Nina Djurdjevic/PIXSELL

Međutim, istina nije toliko mistična i strašna. Mali Paul David, bio je dječačić s velikim zdravstvenim problemima. Prema nekim podacima, von Vakanovichi su bili “dotepenci” u Zagreb, a tadašnja zagrebačka groblja vodila su se za vjerskim i staleškim osnovama. Zbog toga, postoji mogućnost da je Paul David prvotno bio pokopan na Jurjevskom groblju, pa je ploča postavljena naknadno, prilikom useljavanja u gornjogradsku rezidenciju na adresi Demetrova 3.

 Photo: Nina Djurdjevic/PIXSELL

Photo: Nina Djurdjevic/PIXSELL

No, vjerojatnija je verzija da je u tom dijelu Zagreba nekada bilo groblje te su posmrtni ostaci kasnije premješteni na novotvoreni Mirogoj. Majka ovog dječaka željela je da nadgrobna ploča ipak ostane u dvorištu kuće, kao spomen na njezinog sina. Ploča podsjeća i danas, nažalost više kao izvor horor priča, nego spomen na nesretnu sudbinu maloga dječaka.


Komentari