(VIDEO) ‘SMRT 2020.’ Pogledali smo trenutno najgledaniji film u Hrvatskoj, evo zašto biste ga mogli zamrziti

Foto: Screenshot

“Death to 2020” ili u prijevodu “Smrt 2020.” novi je Netflixov film koji je u samo par dana od puštanja skočio na vrh ljestvice najgledanijih filmova u Hrvatskoj. Pogledali smo ga i mi. Glavne uloge igraju Samuel L. Jackson, Hugh Grant, Lisa Kudrow i Kumail Nanjiani, a ocjena koju trenutno drži na IMDb-u je 7.0.

Radi se o takozvanom mockumentaryju, odnosno pseudodokumentarnoj komediji koja u 70 minuta kroz ispreplitanje stvarnog sadržaja i komentare izmišljenih likova prolazi kroz ključne događaje u 2020. godini, osvrćući se najviše na Sjedinjene Američke Države i Veliku Britaniju, što nijednom gledatelju nisu strane teme, no neke je kritičare ipak razočaralo.

Greta Thunberg, Donald Trump, Joe Biden, Boris Johnson, princ Harry i Meghan Markle, George Floyd, to su imena koja su se u 2020. godini vrlo često spominjala i malo tko za njih nije čuo, pa ih se čuti može i u ovom filmu.

Neki su možda zaboravili, no ova je, mnogima prilično mrska godina, započela razarajućim požarima u Australiji, koji su opisani kao jedna od težih prirodnih katastrofa u novijoj povijesti. Osim ljudskih žrtava, nastradalo je neviđeno mnogo životinja, njih oko tri milijarde.


Pojava koronavirusa se isprva činila kao epidemija u Kini, no vrlo brzo se proširila svijetom, što je rezultiralo lockdownom u brojnim državama, mahnitim pražnjenjem polica u trgovinama, ali i pronalaskom cjepiva koje mnogi vide kao svjetlo na kraju tunela.

Princ Harry i Meghan Markle su zasjenili sve ostale pripadnike britanskog kraljevskog dvora, što ni film “Smrt 2020.” nije zaboravio obraditi. Tu su i američki izbori koji su podijelili javnost i iznjedrili brojne proteste, no ne koliko i pokret “Black Lives Matter”, potaknut brutalnim ubojstvom Afroamerikanca Georgea Floyda.

Ono što je društvene mreže u proljeće 2020. godine preokrenulo naglavačke je svakako Tik Tok, platforma za kojom su poludjeli i mladi i stari, ali ipak većinom milenijalci i svi oni koji (misle da) jesu ili tek žele postati influenceri svjetskog razmjera.

Ako ne znate što, gdje i kako nedjeljom navečer, pogledajte ovaj film i način na koji su  njegovi stvaratelji Charlie Brooker i Annabel Jones, inače kreatori ultrapopularne serije “Black Mirror”, obradili goruće teme godine iza nas. Hoće li vas oduševiti, razočarati ili pak nešto treće, znat ćete tek kad ga pogledate.

Komentari