TITO U NJOJ NAVODNO SKRIVAO LJUBAVNICE OD JOVANKE! Mate Rimac za svadbu u luksuznoj vili iskeširao skoro 30 tisuća kuna

Foto: Pixsell

Jedan od naših najuspješnijih poduzetnika, 32-godišnji Mate Rimac, u četvrtak u popodnevnim satima izgovorio je sudbonosno ‘da’ dugogodišnjoj djevojci, tri godine mlađoj Katarini Lovrić. Potajno su se oženili na obali bivše Titove rezidencije, Vile Dalmacija u Splitu, a njezina cijena prava je sitnica.

Vila je visokom šumom zaštićena od znatiželjnih pogleda, pa se pretpostavlja da su mladenci zato odabrali takvu tajnovitu lokaciju. Međutim, osim tajnovistosti, Vilu krasi i njena bogata povijest. Ne čudi stoga da je zato jedna od traženijih lokacija za vjenčanje, za čije je iznajmljivanje grad Split u 2015. godini uprihodio gotovo 675 tisuća kuna. 

Prije pandemije korona virusa, subote su u Vili znale biti rezervirane i do dvije godine unaprijed, što mnoge mladence nije omelo u tome da čekaju svoju lokaciju iz snova.

Cijena za korištenje prizemlja Vile (glavna sala, terasa u prizemlju, vrt, kuhinja i pomoćni prostori), tako seže do 20.000 kuna bez PDV-a, dok je ukupna cijena za jedan dan korištenja čak 28.125 kuna. 


Osim za svadbe, Vila je pogodna i za konferencije, seminare i domijenke, a nekadašnju elitnu rezidenciju besplatno mogu koristiti Vlada, Sabor, predsjednik Republike, Grad Split i Ured gradonačelnika za proslave, sjednice, prezentacije i službene prijeme.

Ova raskošna rezidencija za oko je zapala i producentima HBO-ove uspješne serije ‘Igra prijestolja’ čiji su pojedini kadrovi zabilježeni baš u njoj.

Vila je zadnji put obnavljana 1979. prije dolaska Josipa Broza na Mediteranske igre. Inače, u toj je vili boravio pred kraj života tri puta, a posljednji put oko dva mjeseca.

Tad je uređena kupaonica za Tita koja se nalazi na prvom katu. Uz kadu uvedena je i slavina s morskom vodom, postavljen je svjetleći svod, kao i rukohvat kako bi se Maršal, koji je tad već imao problema s nogom, lakše uspeo u kadu.

U njegovoj spavaćoj sobi i danas je, kao i kad je on tamo bio, otmjeni starinski namještaj, pa i vremešni televizor u boji Gorenje. Prvi kat krase i skupe kineske vaze, u Titovoj spavaonici je i maketa jedrenjaka koju su predsjedniku Jugoslavije darovali radnici Brodosplita 1979. godine.

Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL

Uživala i Jovanka Broz

Za komercijalno korištenje predviđeno je prizemlje vile s glavnom salom i terasom, s koje se rado Jovanka Broz stubištem spuštala u more te vrt, kuhinja i pomoćni prostori.

Oni koji požele prenoćiti u predsjedničkom apartmanu na prvom katu te koristiti tamošnji Titov radni kabinet i salon za prijam, trebaju također izdvojiti 28.125 kn. No još nije bilo zainteresiranih da se izvale na predsjedničkom krevetu, osim onih koji su tu blagodat koristili besplatno, kao davni predsjednik Sabora i jedan ministar kulture.

Vila je sagrađena 1914. godine kao pansion s 41 sobom, a prvi vlasnik je bio Frane Schiller, prema čijem je prezimenu dobila prvo ime.

Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL

Tridesetih godina prošlog stoljeća nosila je naziv Pansion Split, a stariji Splićani pamte da su za dolaske uglednih gostiju imućnije splitske obitelji posuđivale svoj namještaj i pribor za jelo kako bi boravak uglednicima bio na što višoj razini. Do vile su na početku vozile kočije ili se do nje stizalo brodom.

Priča kaže da ju je Schiller izgubio na kocki krajem 20-ih godina prošlog stoljeća, ali ju je nastavio voditi do smrti 1931. godine za novog vlasnika Ivana Petra Sabioncella. On je bio bogati povratnik iz Južne Amerike koji je vilu kupio za tri miljuna dinara. Kasnije su vođenje vile preuzeli Schillerovi sinovi. U početku vila nije imala bočna krila i drugi kat, a okolo su u kućama živjele splitske obitelji dok nije postala rezidencijalni kompleks Josipa Broza koji je od znatiželjnika čuvala ondašnja vojska, pišu 24 sata.

Neposredno nakon Drugog svjetskog rata u Vili Dalmaciji zbrinjavana su djeca koja su ostala bez roditelja, a 1947. godine kompleks vile, pratećih zgrada i zemljišta koji se pružaju na 18 hektara konfisciran je uz naknadu kao jedna od Titovih vila te je od tada pa sve do raspada Jugoslavije bio pod stalnom paskom vojske. U istočnom krilu vile od 1927. do 1930. bio je privremeno smješten i Ocenografski institut, a početkom 30-ih obnovljena je za boravak kraljice Marije Karađorđević i sinova.

Zemljište, vila te četiri manje kuće s apartmanima u kojima su znali ljetovati Titovi bliski suradnici, koje objedinjuju kompleks (Karlovac, Gattin, Trumbić i Nigojević), procijenjeni su 2009. godine na ukupno 120 milijuna eura.

Napomenimo da je kružni tunel dužine 30-ak metara spojen s hangarom napravljen za gliser kojim su Tita vozili na kupanje i izlete, a jednom je on njime pobjegao pred osiguranjem na kupanje u Krilo Jesenice, mjesto između Splita i Omiša. Tito je u vili navodno skrivao ljubavnice od uvijek ljubomorne Jovanke, a u trenucima u kojima je bio sam, pijuckao je viski na terasi.

Na istoj terasi sjedio je i Winston Churchill, a Indira Gandhi uživala je šetajući po obližnjim šumama. Jedna od najljepših i najčuvenijih splitskih građevina ima povijest staru gotovo sto godina, a njene hodnike nije ispunjavao samo svijet Titovih pulena nego i patnje njenih prvotnih vlasnika. Tito je vilu koristio od 1947. godine do svoje smrti 1980. godine.

U tom se objektu 28. ožujka 1991. Franjo Tuđman prvi put sastao s Alijom IzetbegovićemSlobodanom Miloševićem te predsjednicima ostalih ondašnjih republika kako bio razgovarali o razrješenju jugoslavenske krize. Tuđman je tad predlagao da SFRJ postane savez suverenih država ili da se razjedini. Inače, prvi predsjednik RH puno je češće dolazio u vilu od Tita.

Komentari