Sada je i dokazano: u trenutku kupnje mozak nam radi kao onaj pećinskog čovjeka!

Foto: Profimedia

Glazba, privlačne crvene naljepnice i drugi trikovi trgovaca, stvaraju najveći pritisak na novčanike svih nas, no bit će vam drago čuti da za masovnu kupnju i sumanuto trošenje novca nije kriva samo snaga volje.

Naime, neuromarketinški stručnjaci već su dokazali da kupac nad svojom potrošnjom nema pretjeranu kontrolu, pri čemu razum nadvladavaju različiti osjećaji: tuga, sreća, suosjećanje… Istovremeno, proizvođači i ponuđači različitih proizvoda koji sve više angažiraju ove stručnjake, više su nego svjesni na koji će način pristupiti potencijalnom kupcu.

Teško je vjerovati, no dokazano je kako je mozak prosječnog kupca u trenutku kupovine na razini pećinskog čovjeka, pri čemu se vodi samo primarnim nagonima, a za razum tu nema pretjeranog mjesta, već samo isključivo zadovoljavanje primarnih potreba. Stručnjaci su toga svjesni, pa iako to ne zvuči lijepo, proizvođačima savjetuju da kupcu pristupaju kao čovjeku iz kamenog doba.

“Imajte na umu da se obraćate pećinskom mozgu koji neće imati strpljenja dočekati kraj reklame i njenu konačnu poruku. Onoga trenutka kada mozak treba uključiti razmišljanje kao bi shvatio poruku, šanse da dobijete bitku sa kupcima se smanjuju”, njihova je tvrdnja.


Upravo zato, reklame novog doba nastoje u što kraćem vremenu pokazati svoju bit.

Neuromarketinški stručnjaci dokazali su i kako “stari mozak”, dakle onaj koji nam se aktivira u trenutku kupnje, najučinkovitije prima jednostavne informacije pa se prema kupcima na taj način sve više i ophodi.

“Ostat će im manje energije za ostale dijelove mozga koji bi ih odvratili od kupovine”, tvrde stručnjaci.

Također, dokazano je i da mozak u tom stanju odlično reagira i na vizualne podražaje.

Dokaz tome su uspješno prodani proizvodi koji se reklamiraju na način “prije” i “poslije”, pri čemu su fotografije koje pokazuju naše stanje “prije korištenja” proizvoda crno-bijele, dok su fotografije “poslije” – uvijek u boji.

Dok su ljudi radili od kuće, zaštitar u tvrtki brinuo o njihovim biljkama: Jedan dan dobili su mail koji ih je zapanjio!

Komentari