Pušači, uvrstite ove namirnice u svoju prehranu: Bogate su antioksidansima koji poboljšavaju zdravlje pluća

Pixabay

Iako svi znamo da je pušenje štetno za naše zdravlje, jednim istraživanjem je dokazano da određene namirnice utječu na smanjenje oštećenja na plućima. Rizik plućnih bolesti, kao i nastanak karcinoma drastično smanjuje prestanak pušenja, no potrebno je i pripaziti na namirnice koje konzumiramo.

Naime, najnovija istraživanja pokazala su da pojedine namirnice mogu poboljšati zdravlje pluća pa ih je poželjno češće uvrstiti u jelovnik ako si pušač. U istraživanju je sudjelovalo 680 ljudi od kojih su neki bili pušači, neki bivši pušači i nepušači, a odgovarali su na pitanja vezana uz njihovu trenutnu prehranu. Svi su bili podvrgnuti mjerenju na spirometru, metodi koja mjeri plućnu funkciju, odnosno plućni volumen i brzinu protoka zraka kroz dišne putove prilikom udisanja ili izdisanja. Test je ponovljen i 10 godina kasnije.

Rezultati istraživanja pokazali su da su pušači koji su konzumirali puno jabuka, banana i rajčice imali najmanje oštećenja na plućima tijekom tog razdoblja. Znanstvenici objašnjavaju da je razlog taj što su te namirnice bogate antioksidansima koji pomažu u smanjenju upala dišnih organa, potencijalno poboljšavaju zdravlje pluća i pomažu pri obnavljanju oštećenog tkiva pluća koje je nastalo dugogodišnjim pušenjem.


Komentari