Ovo morate znati ako želite izabrati učinkovito sredstvo za dezinfekciju ruku! Važno je i pravilno ga koristiti

foto:pexels

Uz popis sredstava za dezinfekciju ruku koje svakodnevno rastu, važno je znati na što treba obratiti pažnju prilikom kupnje ovog proizvoda. Doktor Shane Nygard, liječnik obiteljske medicine s klinike Sanford u Park Rapids-u objasnio je kako odabrati i koristiti sredstvo za dezinfekciju ruku.

Prije kupnje važno je znati

Prije kupnje sredstva za dezinfekciju ruku, važno je znati da nijedno sredstvo za dezinfekciju ruku ne sprječava širenje Covida-19 niti definitivno štiti od virusa ili bakterija na određeno vrijeme, primjerice na 24 sata. Nijedan potrošački dezinficijens za ruke nije odobren od strane Američke uprave za hranu i lijekove (FDA), tako da niti jedan proizvod koji tvrdi nešto od ovog nije pouzdan.

foto:pexels

Najmanje 60 posto alkohola, bez metanola, drvenog alkohola ili 1-propanola


Pri odabiru bilo kojeg sredstva za dezinfekciju ruku, potrebno je pogledati sastojke koje sadrži. Centar za kontrolu bolesti (CDC) preporučuje sredstvo za dezinfekciju na bazi alkohola s najmanje 60 posto alkohola. Ovaj se alkohol na etiketi može navesti kao etanol, alkohol, izopropanol, etil ili 2-propanol.

Mogu se koristiti sredstva za dezinfekciju koja sadrže manje od 60 posto alkohola ili benzalkonijev klorid (nealkoholna baza), ali oni smanjuju broj klica umjesto da ih ubiju.

Potrošači ne bi trebali koristiti sredstva za dezinfekciju koja sadrže metanol, drveni alkohol ili 1-propanol. Također bi trebali izbjegavati proizvode za čišćenje ili dezinfekciju u kućanstvu kao sredstvo za dezinfekciju. Ovi sastojci i proizvodi nisu namijenjeni za upotrebu na koži, a mogu biti i toksični.

foto:pexels

Najučinkovitiji sastojci protivb Covd-19

Pranje ruku običnim sapunom i vodom i dalje je najučinkovitija metoda dezinfekcije ruku. Međutim, sredstva za dezinfekciju ruku možemo koristiti kada pranje nije moguće, na primjer kada smo u trgovini ili drugim situacijama kada nam ruke mogu biti izložene klicama.

Sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola mogu brzo smanjiti razinu mikroba na našim rukama, ali važno je napomenuti da oni ne uklanjaju sve vrste klica. Ne smiju se koristiti na vidljivo prljavim rukama ili za uklanjanje štetnih kemikalija, poput pesticida ili teških metala.

Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) izvrstan je resurs za informacije potrošača o sredstvima za dezinfekciju ruku. Oni nude često postavljana pitanja koja se odnose na mnoge nedoumice i “popis što ne koristiti” koji potrošačima može pomoći da pronađu sigurne proizvode za dezinfekciju ruku.

foto:pexels

Kako koristiti sredstvo za dezinfekciju

Preporučuje se nanijeti dezinficijens na dlan jedne ruke (na naljepnici bi trebala biti navedena primjerena količina) i potom utrljati proizvod po rukama – dlanovima, prstima i stražnjem dijelu ruku – sve dok se ruke ne osuše. Brisanje ruku od hlače ili druge predmete može smanjiti učinkovitost sredstva za dezinfekciju, čak i ako ima odgovarajuću razinu alkohola.Uz popis sredstava za dezinfekciju ruku koje svakodnevno rastu, važno je znati na što treba obratiti pažnju prilikom kupnje ovog proizvoda, objasnio je Shane Nygard za Park Rapids Enterprise.

Komentari