OVE NAMIRNICE NIKAKO NE SMIJETE IMATI U ZAMRZIVAČU Držite se one ‘bolje spriječiti, nego liječiti’

Pixabay

Ostao vam je višak hrane od ručka i žao vam je to baciti, ali niste sigurni je li sigurno da to kasnije pojedete? Kako bismo vam barem malo pomogli, donosimo popis namirnica koje nikako ne smijete zamrzavati!

Skuhana tjestenina

Ako imaš ostatke tjestenine, može biti primamljivo dio zamrznuti za kasnije korištenje. Međutim, nakon što tjesteninu odmrzneš, možeš završiti s rezancima koji su apsorbirali previše vode i postali neukusni, meki i u prilično raspadnutom stanju. Ako već imaš zamrznutu tjesteninu, postoji jedan trik s kojim bi ju mogla pripremiti za jelo, a da izbjegneš nuspojave odmrzavanja. Prije nego odmrzneš rezance, stavi ih u posudu s kipućom slanom vodom na nekoliko trenutaka kako bi ih oživjela i ponovno mogla jesti, prenosi 24.

Meki sirevi


Dok se tvrdi sirevi kao poput cheddara dobro zamrzavaju, meki sirevi, uključujući Brie, Camembert, kozji sirevi i Ricotta nisu za zamrzavanje. Te vrste sireva će, ako se zamrznu, raspasti na male djeliće i prilikom odmrzavanja će se njihova tekstura promijeniti. Ostali sirevi koji se mogu zamrznuti su Parmezan, Gouda i švicarski sirevi.

Avokado

Postoje dva oprečna mišljenja o tome može li se ili ne avokado zamrzavati. Dio nutricionista kaže da se avokado, isto kao i ostalo voće, može zamrzavati. Potrebno ga je prepoloviti, izvaditi košticu ili ga pretvoriti u pastu, staviti u vrećicu za zamrzavanje s komadićem limuna i zamrznuti. S druge strane, publikacije kao što je Delish pišu da se avokado ne smije zamrzavati. Oni kažu da voće gubi svoju svilenkastu teksturu kada se odmrzne, kao i dio okusa. Pržena hrana Ako ti je od ručka ostala pržena hrana, vjerojatno je najbolje da ju staviš u hladnjak ili da ju baciš ako ne misliš da ju više nećeš jesti. Prženu hranu nema smisla zamrzavati jer hrskavi dio mesa će prilikom odmrzavanja postati gnjecav nered.

Pržena hrana

Ako ti je od ručka ostala pržena hrana, vjerojatno je najbolje da ju staviš u hladnjak ili da ju baciš ako ne misliš da ju više nećeš jesti. Prženu hranu nema smisla zamrzavati jer hrskavi dio mesa će prilikom odmrzavanja postati gnjecav nered.

Mlijeko

Ako imaš previše mlijeka, stavljanje viška u zamrzivač može uzrokovati zgrušavanje istog prilikom odmrzavanja. Ne preporučuje se ovakvo mlijeko piti ni miješati sa žitaricama. Ali, odmrznuto mlijeko ne treba bacati. Unatoč promijenjenoj teksturi, odmrznuto mlijeko se može koristiti bez ikakvih problema koristiti za kuhanje.

Krastavci

Iako se puno povrća može smrznuti, krastavci se ne smiju smrzavati zbog visokog sadržaja vode. Povrće poput celera, zelene salate, tikvica i kupusa također treba čuvati izvan zamrzivača. Povrće koje se može zamrzavati uključuje luk, bundeve, rajčice i kukuruz. Banane se također mogu zamrznuti i savršene su za korištenje u frapeima.

Komentari