Odrastanje u Hrvatskoj i nije tako loše: Evo kako stojimo na ljestvici najboljih zemalja za odgoj djece

Screenshot/ madeinmontenegro

Za Dansku su napisali da je najbolja zbog ‘velikodušne politike rodiljnog i očinskog dopusta’ te radi besplatne zdravstvene zaštite i obrazovanja, najgori za odgoj djece su uvjeti u Kazahstanu.

Na ljestvici zemalja najboljih za odgoj djece skandinavske zemlje našle su se na vrhu – Danska je zauzela prvo mjesto, Švedska drugo, a Norveška treće. Za Dansku su napisali da je najbolja zbog ‘velikodušne politike rodiljnog i očinskog dopusta’ te radi besplatne zdravstvene zaštite i obrazovanja, prenosi 24sata.

I Švedsku i Dansku su pohvalili kao države prijateljski orijentirane prema obitelji koje imaju jake programe socijalne skrbi i niske stope kriminala.

Četvrto mjesto zauzela je Kanada, peto Nizozemska, šesto Finska, sedmo Švicarska, osmo Novi Zeland, deveto Australija, a deseto Austrija.


Na listi se našlo 73 zemalja, a Hrvatska je zauzela 24. mjesto. Iza nas su se smjestili Slovenija na 31. mjesto i Srbija na 62. Najgorom državom za odgoj djece proglasili su Kazahstan.

Ocjenjivalo se 65 kategorija, od sigurnosti, jednakosti dohodaka, zdravstva do obrazovanja i ostalog.

Top 10 najboljih
1. Danska
2. Švedska
3. Norveška
4. Kanada
5. Nizozemska
6. Finska
7. Švicarska
8. Novi Zeland
9. Australija
10. Austrija

Top 10 najgorih
1. Kazahstan
2. Libanon
3. Gvatemala
4. Mianmar
5. Oman
6. Jordan
7. Saudijska Arabija
8. Azerbejdžan
9. Tunis
10. Vijetnam

Izvješće su napravili američki News & World Report, BAV grupa i Wharton škola Sveučilišta Pennsylvania. Popis svih zemalja možete pogledati OVDJE.

Komentari