MIRNA ZIDARIĆ O ZLOSTAVLJANJU: ‘Kontaktirali smo nadređene, ali kažu oni – nemojte sad dizat’ galamu’

Foto: Mirna Zidarić Instagram

Brojnim svjedočanstvima i komentarima o seksualnim zlostavljanjima u regiji pridružila se i HRT-ova voditeljica Mirna Zidarić. Naglasila je da je već upozoravala na ponašanje pojedinaca, ali da nitko nije reagirao.

Sportska novinarka i voditeljica oglasila se na Instagramu i objavila svoje svjedočanstvo. U tekstu se odlučila obratiti onima koji zanemaruju neprihvatljivo ponašanje, a naslovila ga je “Nakaze“.

“Jezivo je (ne samo) ovih dana čitati potresna svjedočanstva zlostavljanih žena, a još je degutantnije zalutati u kaljužu komentara i zato u znak podrške žrtvama pišem svima onima koji čine njihovo okruženje, pišem onima koji na svaki pokušaj ukazivanja na neprihvatljive obrasce ponašanja – uporno odmahuju rukom, cerekaju se, kažu: što se nerviraš pa on ti je takav, pusti kretena…e pa neću”, napisala je Mirna.

Napisala je da je mnogo puta upozoravala na neprimjerno ponašanje određenog pojedinca kojeg nije imenovala. Navela je da je bila riječ o seksualnim aluzijama i neumjesnim komentarima na koje su reagirali čak i kolege iz međunarodnih organizacija.


“Podsjetit ću vas na sve mailove, pozive i sastanke na kojima sam ukazivala koliko izvjesni pojedinac možda zato što je intelektualno podkapacitiran, uskraćen za kulturu profesionalnog ophođenja ili pak obrazovanje – opetovano prelazi granicu i seksualnim aluzijama, lascivnim komentarima duboko zalazi u tuđji privatni prostor koji mu ne pripada…

Sjetite se kako ste reagirali…

Svaki pokušaj ugrožene jedinke olako bi svrstali u kategoriju osobnih razmirica, no to je bilo daleko od toga, jer na devijantno ponašanje iste osobe ukazivali su (u čak tri navrata) kolege iz međunarodnih organizacija, ali reakcija je opet izostala, jer muškarci na poziciji moći kažu…ma pusti ga, on je takav, on je naš…(na žalost mi na poziciji moći nemamo Franku Perković)”, napisala je.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mirna Zidaric (@mirnazidaric)

Mirna je otkrila da joj se za pomoć obratila mlada kolegica te da su u sve uputile nadređene, koji su sve zataškali.

“Prešućivanjem, okretanjem glave ili pak sa svakim cerekom i sebe svrstavate u red onih koji su dio ove društvene anomalije…

Obratila mi se za pomoć mlada kolegica, šokirana doživljenim od iste osobe, kontaktirali smo nadređene, ali kažu oni – nemojte sad dizat’ galamu, razgovarat ćemo, riješit ćemo to… i naravno ništa se nije promijenilo, osim što je djevojka između ostalog i zbog toga odlučila sreću potražiti u drugom i sretnijem radnom okruženju”, otkrila je Mirna.

Dodala je da objavu nije zapisala zbog sebe, već zbog mlađih kolegica i kolega koji su mnogo osjetljivijem položaju. Zapitala se je li sad pravi trenutak da se takvi slučajevi počnu rješavati.

“Je li sad konačno došao čas da promjenom ponašanja pružite nedvosmislenu podršku onima kojima neotesanci, prostaci i moralne nakaze pokušavaju narušiti dostojanstvo na koje svi imamo temeljno pravo? I ne, ne pišem zbog sebe jer imam godine, iskustvo i nultu toleranciju za te i takve, ali mnogo je mladih i krhkih duša koje se bez pravovremene reakcije mogu raspasti poput stakla”, zaključila je Mirna i isključila komentare na objavi.

Komentari