Premijera novog singla zagrebačkog kantautora Zvonimira Varge: Spot na gradskim ulicama za vrijeme jakog nevremena snimila njegova sestra

Foto: Katarina Matas

Zagrebački kantautor Zvonimir Varga objavio je i treći singl ove godine. Nakon ‘Katarine’ i ‘Mirisa ljeta’, predstavlja novu pjesmu ‘Zemlja koju ime nema’ kojom je vlastitim aranžmanom i produkcijom po prvi puta zakoračio u začarani svijet elektronske glazbe. Interesantna pjesma o hrvatskoj zbilji tako je dobila nešto drugačije ruho, ako je uspoređujemo s dosadašnjim radom ovog produktivnog kantautora.

– Jednog vikenda malo sam se poigrao sa zvukovima syntha, dok sam tekst i glazbu napravio prije više od 10 godina. No, s obzirom na situaciju u kojoj se naše društvo nalazi već duže vrijeme, nikad nije kasno za objaviti ovakvu pjesmu, rekao je Varga čiju je kompoziciju upotpunio originalan spot njegove sestre Nine koja je snimkama vremenskih neprilika iz automobila, te fotografijama i ‘flash-montažom’ sjajno zaokružila priču.

Varga je pojasnio i kako je spot sniman po zagrebačkim ulicama za vrijeme velikog nevremena.


– Nekad se stvari jednostavno poklope. Ništa u ovom spotu nije napravljeno zato da bude u spotu. Fotke su iz raznih perioda, a video… Eto bila sam na pravom mjestu u krivo vrijeme. Kad mi je Zvone poslao stvar i pitao da li bih napravila spot, nakon prvog slušanja spot je u mojoj glavi bio gotov. Poslala sam mu draft na što je napisao ‘To je to!, istaknula je autorica videa Nina Varga. Treba naglasiti da je ovo druga suradnja brata i sestre, nakon singla ‘Ponesite’ koji je svoje mjesto našao na kompilaciji ‘Zvukovi’ objavljenoj pod etiketom Spone prije godinu dana.

Varga je objavio devet albuma, jednu kompilaciju,  20-ak singlova te knjigu poezije. U Hrvatskoj, regiji, a i šire, održao je gotovo 300 koncerata, a u posljednje vrijeme najviše nastupa po zagrebačkim kaznionicama, domovima umirovljenika i knjižnicama.  24. rujna možete ga poslušati na otvaranju Velike rock eksplozije u zagrebačkom klubu Hard Place, a 4. studenog održat će koncert u Knjižnici Dubrava povodom obilježavanja Mjeseca knjige.

Kako ističe kritika, njegov  stih je autentičan i u inventuri jasan i precizan, a glavna snaga leži u glazbenoj jednostavnosti i toplini. Njegove pjesme prikazuju mnogo različitih stanja svijesti, događaja, zapažanja i raspoloženja, te donose niz crtica poredanih u kolaž koji čini poetski sklop razmatranja emocija. Ugodno ih je slušati zbog jednostavnog formata, no od slušatelja istovremeno iziskuju individualno poniranje u njih.

Komentari