Ovih deset namirnica pomoći će vam u čišćenju jetre i sagorijevanju kalorija!

Pixabay (ilustracija)

Znate li u kakvom su odnosu vaša jetra i vaše masne naslage? Vrlo važnom a prečesto zanemarenom! Naime, jetra ima vrlo važnu funkciju čišćenja organizma od raznih tvari koje unosimo u sebe, bilo da je to nusprodukt industrijske hrane, šećeri ili zagađenje u zraku, samo jetri možemo zahvaliti što sve to odlazi iz našeg organizma.

No, kada preopteretimo organizam sa svim tim tvarima, od kojih je ipak najvažnija prehrana, ona jednostavno postaje previše zaokupljena čišćenjem svih tih tvari da potpuno ‘zaboravlja’ na masne naslage. Jetra prestaje metobolizirati masti a one se nakupljaju na drugim dijelovima tijela. Ono što je još opasnije, sama jetra može postati masna a tada nastupa oboljenej jetre.

Dobra je stvar da da jetra ima sposobnost obnavljanja, a lako ju je očistiti uz pomoć prehrane. Glavni neprijatelji jetre su masna i pržena hrana, nezdrava pića, alkohol i lijekovi, piše N1. Uz pravilnu pak prehranu jetru možemo rgenerirati, a to mnogo znači i za masne naslage, i posljedično kilograme.

Češnjak potiče stvaranje enzima koji pomažu tijelu izbaciti toksine. Odlični su i citrusi koji su bogati vitaminom C, te djeluju kao snažan antioksidans koji pomaže jetri da brže apsorbira štetne tvari. Vitaminom C obiluje i ananas te djeluje kao prirodni diuretik koji tijelo oslobađa od toksina.


Cikla je bogata flavonoidima koji stimulirju jetru i poboljšavaju njezin rad. Zeleni čaj sadrži sastojak katehin kojim je ovaj čaj bogat snažan je antioksidans koji čisti organizam. Pomoći će vam i zeleno lisnato povrće poput špinata, kelj, blitva i salata prepuni su klorofila te su vrlo učinkoviti u neutraliziranju i izbacivanju toksina iz krvnog sustava. Odlično je i lišće metvice koje je bogato flavonoidima koji djeluju kao snažan antioksidans.

I đumbir je vrlo moćan antioksidans koji ubrzava metabolizam pomaže kod izbacivanja masnoće iz tijela. Orasi sadrže velike količine omega-3 masnih kiselina te aminokiselina koje ubrzavaju proces detoksikacije.  Od povrća su odlični kupus, brokula i cvjetača koji snažno djeluju na enzime jetre te reguliraju i ubrzavaju njezin rad.

Komentari