Od silnog dezinficiranja popucala vam je koža? Doktor otkriva kako ponovno vratiti mekoću rukama

Problemi s kožom na rukama sve su učestaliji zbog intenzivnog korištenja dezinfekcijskih sredstava. Isušena i iritirana koža koja puca, neugodno pečenje i rane samo su neki od njih, a kako ih se riješiti otkrio je Borna Pavičić, dr. med., spec. dermatovenerolog s Klinike za dermatovenerologiju KBC-a Zagreb.

“Ti dezinficijensi nisu prilagođeni za kožu tijela, a za dezinfekciju ruku trebali koristiti oni dezinficijensi specijalizirani za tu namjenu, a nikako sredstva za održavanje higijene doma i ostalih površina”, objasnio je Pavičić kod kojeg od početka pandemije dolazi sve više pacijenata s ovim problemima.

“Čak i oni dezinficijensi koji su namijenjeni za primjenu na koži djeluju agresivno, a pogotovo sad kad se koriste svakodnevno, i to više puta. Osobe koje imaju osjetljivu kožu i neki od dermatitisa su osjetljiviji na pojačanu upotrebu dezinficijensa”, nastavlja.

“Kako bi se koža ruku zaštitila, neophodna je pojačana njega ruku u smislu primjene neutralnih krema i preparata za njegu kože te primjena sindeta (sintetskih detrdženata), koji su blaži za kožu, a djeluju kao i sapuni. Njega neutralnim kremama služi za očuvanje i popravak kožne barijere te hidrataciju kože”, objašnjava.


Neutralne kreme su one koje imaju pH vrijednost 5,5 ili 5, a idealno bi je bilo nanijeti na kožu nakon pranja ruku mlakom, a ne vrućom vodom.

“Prema potrebi se mogu nositi zaštitne rukavice kako bi koža bila manje izložena štetnom utjecaju dezinficijensa, odnosno isušivanju. Ako usprkos preventivnim mjerama ipak dođe do jače iritacije ili upale kože, potrebna je protuupalna terapija i pregled dermatologa”, zaključuje dermatovenerolog Pavičić, piše Dnevno.

 

Komentari