Kakva senzacija! Hrvatski animirani film našao se u utrci za najprestižniji zlatni kipić

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

U konkurenciji za ovogodišnjeg Oscara u kategoriji animiranog filma, našao se i jedan crtić iz hrvatske režije. “Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa” djelo je našeg uspješnog redatelja Dalibora Barića.

Iako se činilo da će konkurencija za najbolji crtani film ove godine biti poprilično slaba, odnosno svedena na 13 filmova, ona se naglo povećala na 27 filmova zahvaljujući međunarodnim kandidatima.

Barić uzbuđenje i sreću nije skrivao, a producent ga je prijavio što se njemu u tom trenutku činilo pretjerano. Među favoritima u navedenoj kategoriji istaknuo se “Soul” iz Pixarove produkcije, a naš predstavnik ne krije oduševljenje da mu je i sama nominacija ravna Oscaru.

Glasove su posudili Pavlica Bajsić, Boris Bakal, Mario Kovač, Nikša Marinović,Frano Mašković, Rakan Rushaidat, Željka Veverec i Ana Vilenica.


Martin je glavni portagonist filma “Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa ” koji je u bijegu jer se pokušao boriti protiv sustava, dok je  dok je Sara konceptualna umjetnica. Zajedno se pridružuju zajednici revolucionara na selu, a za petama im je policija. Riječ je o eksperimentalnom filmu, a Barić tvrdi da mu je nakon snimanja u studiju trebalo još šest mjeseci slaganja i animiranja.

“Da, nadam se ne u Qanon smislu! Teško je ukratko opisati. Ima priču ali nije linearno i jasno kao dan. Bliže nekom eksperimentalnom romanu po strukturi, hrpu je referenci i enigmi u filmu”, opisao je strukturu filma za Večernji.

Komentari