HRVATSKA SE OPRAŠTA OD GLUMCA: ‘Saša je odradio probu i sjeo u auto. Na parkiralištu u Zagrebu mu je pozlilo. Umro je u kolima Hitne’

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Višestruko nagrađivani glumac Saša Anočić iznenada je, u 53. godini, preminuo u utorak navečer. Ovog glumca, rodom iz Osijeka, imali smo prilike gledati u brojnim televizijskim serijama, ali i na kazališnim daskama.

“Strašna vijest stigla nam je nakon što smo zajedno s njim u ulozi redatelja odradili još jednu zaigranu i veselu probu na predstavi ‘Iz života kukaca’. Pokazalo se da mu je to bila posljednja proba u kazalištu kojega je živio… Otputovao je za Zagreb nakon probe, došao je pred kuću, ali do svojih najmilijih nije stigao…”.

Riječi su to kojima je HNK Split na svojoj internetskoj stranici objavio vijest o iznenadnoj i tragičnoj smrti Saše Anočića, glumca i redatelja.

U 53. godini iznenada je umro čovjek koji je svojim najvećim hitom vratio publiku u kazalište, glumcima stvorio jedinstveni poligon za izvrsnost i kolektivnu igru, hrvatskom kazalištu utemeljio ideju o uspjehu koji proizlazi iz nevjerojatne kreativnosti i traje desetljećima.


“Saša je odradio probu, sjeo u auto i dovezao se kući, u Zagrebu. Na parkiralištu mu je pozlilo. Nije mogao disati. Umro je u kolima hitne ponoći, oko 21.30 sati”, za Večernji list potvrdio je Matko Raguž, osnivač i ravnatelj Teatra Exit, doma “Kauboja”, ali i drugih velikih predstava Saše Anočića. “Moramo se sada svi skupiti i pomoći obitelji”, zaključio je Raguž.

Za dva tjedna proslavio bi Saša Anočić 53. rođendan. Rodio se u Osijeku, 19. svibnja 1968.

Akademiju dramske umjetnosti završio je u Zagrebu 1998. godine. Prvo radi u HNK Osijek, zatim prelazi u ZKM, a 2003. postaje glumac Trešnje. Ističe se i kao redatelj: “Noževi u kokošima” i “To samo Bog zna” su predstave koje je režirao u Teatru Exit, “Kad se mi mrtvi pokoljemo” u Kerempuhu, a “Alisu” i “Pinocchia” u Trešnji.

Većina predstava nagrađivana je brojnim nagradama, kao što su primjerice: “Komšiluk naglavačke” u HNK Ivana pl. Zajca – Zlatni smijeh za najbolju režiju, najbolji tekst i najbolju predstavu u cjelini, te Nagrada grada Rijeke, Nagrada hrvatskog glumišta, brojne nagrade na Međunarodnom festivalu malih scena, Festivalu glumca, itd.; “Kauboji” – Nagrada hrvatskog glumišta za režiju, Plaketa Grada Zagreba, Vjesnikova nagrada “Dubravko Dujšin”, Marul za najbolje redateljsko ostvarenje i brojne druge, a i kao predstava u cjelini osvojila je mnogobrojne nagrade.

 

Komentari