HOĆE LI SRUŠITI HRVATSKO PROKLETSTVO? Ona je naša predstavnica na Eurosongu! (VIDEO)

esc-plus.com

Dvije godine smo pauzirali, a sada Hrvatska opet ima predstavnicu na Eurosongu.

Prestižno međunarodno glazbeno natjecanje Eurosong održava se u Švedskoj, a našu će zemlju predstaljati prošlogodišnja pobjednica ‘The Voicea’ Nina Kraljić (24). Naime, do završetka tjedna tjedna HRT bi trebao provjeriti ugovorne obveze mlade pjevačice s producentskom kućom Universal Music, a javna televizija će tada službeno potvrditi mladu pjevačicu kao hrvatsku predstavnicu.

Njezini prijatelji kažu da bi nastup na Eurosongu za nju bilo ostvarenje sna koji si priželjkuje odmalena, pišu 24 sata.

12347737_10203977721042181_435406556641600986_n


Nastup mlade pjevačice razveselio bi i njezina mentora Jacquesa Houdeka (34), koji se godinama pokušavao domoći pozornice Eurosonga. Najbliže je došao 2011. kad mu je pred nosom pobjedu na Dori otela nepoznata pjevačica Daria Kinzer (27). Hrvatica se nakon 23 godine iz Njemačke vratila u Lijepu nađu i zapjevala ‘Lahor’ ili ”Celebrate” te unatoč mađioničarskoj točci, zauzela tek 15. poziciju.

Bilo je tu i brojnih upitnih rasprava, a  po kuloarima se pričalo kako je čak došlo do pogreške u glasovanju pa je da zato Houdek otpao…

HTV srezao troškove

Nina je ljetos izbacila i prvi singl “Zaljuljali smo svijet”, a on na YouTubeu ima duplo manje pregleda od finalnog nastupa showu “Voice”. Mlada pjevačica nastupe je stavila na čekanje dok ne završi snimanje albuma prvijenca. Izravan odlazak u Švedsku velika je ušteda jer je organiziranje Dore bilo poprilično financijski zahtjevno. HTV je, po saznanjima 24 sata, uštedio čak dva milijuna kuna. Izostao je i stručni žiri i glasovi publike.

Producentska kuća Universal Music s HTV-om će navodno podijeliti troškove produkcije za Nininu pjesmu, a koja će to biti – još se ne zna. Rok za prijavu istječe sredinom ožujka.

Universal Music je službena diskografska kuća Eurosonga i svake godine objavljuju albume s pjesmama koje su sudjelovale na natjecanju. Upravo bi ta kuća navodno trebala HTV-om će navodno podijeliti troškove produkcije za Nininu pjesmu. Rok za prijavu je sredina ožujka. U šest europskih zemalja već je postala praksa da pobjednici natjecanja ‘The Voice’ zastupaju svoju zemlju na Eurosongu, pa se tome modelu priključila i Hrvatska.

Hrvatska i Eurosong imaju dugu i ne baš slavnu tradiciju

Zanimljivo je kako se Hrvatska samostalno na Eurosongu natječe od 1993, a od 1961. do 1991. sudjelovala je u sklopu Jugoslavije. Tada su zauzimali najbolja mjesta, a 1989. hrvatska grupa Riva pobijedila je na natjecanju. Svi se sjećamo Emilije Kokić i “Rock me baby”.

Od 1993 do 2013. najzapaženije i najbolje rangirane pjesme naših izvođača bile su “Sveta ljubav” od Maje Blagdan (1996.) te “Neka mi ne svane” koju je izvela Danijela Martinović  i “Marija Magdalena” u izvedbI Doris Dragović koje su maestralnim izvedbama zasjele na visoko 5. i 4. mjesto i to 1998. i 1999. godine.

Nadamo se da će Nini napokon osvanuti i kako će razbiti pesimističan niz koji nas prati nakon ove dvije izvedbe. Naime, nakon 1999. godine najveći uspjeh je bilo naši su izvođači bio 9. pozicija i većinom se nalazimo negdje u zlatnoj (neprolazećoj) sredini i tako se nastavilo dugi niz godina.

Komentari