(FOTO) Modni dizajneri okrenuli se maskama: Pogledajte kako biti zaštićen i u trendu

FOTO: Instagram

Globalna pandemija virusa COVID-19 svijetu je dala veliki šamar. U posljednjih mjesec dana nema smanjen je obujam svim sektorima, a ni modna industrija nije iznimka. Pa ipak, brojni luksuzni brendovi poput Chanela i Louis Vuittona odlučili su svoje resurse privremeno okrenuti ka proizvodnji maski za lice.

Luksuzni brendovi tu su naišli na dvosjekli mač: iskoristiti krizu i svoju popularnost za dodatnu zaradu ili pokazati humanu stranu i pokušati pomoći?

Dok je virus još uvijek bio zadržan samo u granicama Kine, velike modne glave brenda Fendi odlučile su ne propustiti tu priliku i na tržište plasirati svoju masku. Fendi maska je u iznimno kratkom vremenu prošla put od ideje i proizvodnje sve do jednog od najvećih gafova modne industrije u 2020. godine, a možda i duže. Svjetska javnost nije mogla prestati s osudom, a kako i ne bi kada je Fendi objavio da jedna maska košta vrtoglavih 270 dolara? Fendijeva ideja dočekana je na nož i optuženi su za ratno profiterstvo, a društvene mreže bile su obasute negativnim komentarima.

Ulaskom virusa u Europu, javnost se počinje smirivati, a posebno cijeni brendove koji iz toga ne izvlače osobnu korist. A onda, šok iz zemlje mode, Italija je u totalnom kolapsu! U tom trenutku glavni modni brendovi stupaju na scenu kako bi pružili pomoć i prikupili ili napravili ove prijeko potrebne zalihe.


LVMH, megakorporacija koja uključuje Moët, Hennessy i Louis Vuitton, najavio je da će dobiti 40 milijuna medicinskih maski od kineskog industrijskog dobavljača koje će ih distribuirati francuskim zdravstvenim vlastima. Talijanska marka Prada podijelila je u ponedjeljak da u jednoj od svojih tvornica za talijansko medicinsko osoblje proizvodi 80.000 kombinezona i 110.000 maski za lice.

U dotjerivanju svojih maski Chanel je otišao korak dalje, oni su napravili prototipe koji garantiraju ispravnost maske, a trenutno čeka odobranje ministarstva. U međuvremenu, na tržištu se mogu pronaći pamučne maske koje se koriste samo kao modni dodatak. Čini se kako

U gradskim ljekarnama Hrvati su maske mogli kupiti za manje od jedne jedine kune. Narasla je cijena, narasla je marža i narasla je potražnja. Oni koji imaju dovoljno sreće da ih uopće pronađu u ljekarnama plaćaju je otprilike sedam kuna. Izgleda kako Hrvatima ne smeta nagli porast cijene, ali im smeta rasprodanost. Svoje mjesto pod sunce tu su odlučili pronaći i hrvatski brendovi poput BiteMyStylea ili omiškog Galeba. Maske su pamučne, mogu se oprati i koristiti neograničen broj puta, kako im odoljeti? Iako čak i sama struka lomi koplja oko učinkovitosti maski, građanima se sviđaju, a mala bijela ušivena etiketica gubi na svojoj važnosti.

Chanel ili Galeb, sasvim je svejedno dokle god da nam pruža makar osjećaj sigurnosti. Oni dubljeg džepa za ovaj placebo efekt rado će izdvojiti i 270 dolara koliko košta Fendijev modni dodatak za apokalipsu.

Komentari