‘DNO DNA, STVARNO STE SMIJEŠNI’ Poznata zagrebačka manifestacija u središtu skandala, poslali su ispriku

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Zagreb Fashion Destination, poznata domaća modna manifestacija, našla se u središtu skandala zbog kopiranja modne kuće Schiaparelli. Naime, posljednjih nekoliko dana na društvenim su se mrežama našli na udaru kritika zbog kampanje u kojoj manekenka Luna Valas pozira u raskošnoj i vrlo izazovnoj haljini boje fuksije, poput one koju je za sezonu proljeće/ljeto 2021. predstavilo Schiaparelli.

“Sramota da se uz toliko ideja i rješenja prisutnih na našem tržištu mora ‘uzimati’ od drugih” i “dno dna” samo su neki od komentara razočaranih ljubitelja mode.

ZDF je na koncu povukao kampanju, uz ispriku.

“Dragi prijatelji, kolege i suradnici, kako je ZDF kampanja ‘Think Pink Issue’ u dijelu javnosti ocijenjena kopiranjem inozemne kapanje brenda Schiaparelli, produkcija projekta je odlučila povući kampanju te se iskreno ispričavamo zbog nastale situacije poslovnim partnerima, suradnicima, javnosti, a posebno kreativnom timu brenda Schiaparelli”, stoji u isprici organizatora ove modne manifestacije.


Photo: ZDF, Instagram

“Naša kampanja se u sadašnjem vizualnom obliku neće koristiti, ni sad ni ubuduće, te vas želimo informirati da će se pripremiti nova kampanja koja će posebno voditi računa da se ne ugrožava tuđa autorska prava”, piše ZDF.

No, ni isprika nije smirila strasti kod dijela komentatora.

“Smiješni ste. Dajte onda nekome od tih kreativaca i talenata da smisli kampanju iz svoje vizije, a ne ovako. Sretno dalje!”, poručila je jedna pratiteljica.

“Piše se – ispričavamo se što smo kopirali, neće se više ponoviti jer smo shvatili težinu svojih djela. Stanite iza učinjenoga”, nezadovoljno će pratitelji.

Oglasila se i Matea Smolčić Senčar, poznata fotografkinja koja je snimila kampanju i potpisuje sporne fotografije, ističući kako nije bila uključena u razvoj ideje i koncepta, ni ne sluteći da se radi o plagijatu.

Komentari