Oskarovcu Branku Lustigu koji je trajno zadužio Grad Zagreb i Hrvatsku na Mirogoju podižu spomenik

Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Branko Lustig cijeli je život posvetio filmskom stvaralaštvu. Upravo je zato filmska vrpca dominantan element dva i pol metra visokog nadgrobnog spomenika koji će na Mirogoju čuvati urnu s njegovim pepelom.

Rođen 1932. godine, Lustig je dvije godine proveo u koncentracijskim logorima Auschwitz i Bergen–Belsen, a poslije Drugog svjetskog rata posvetio se filmskoj umjetnosti. Bio je i predavač na istaknutim hrvatskim i inozemnim fakultetima, a 2009. godine primio JE počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu. Predsjednik Franjo Tuđman odlikovao ga je 1994. Ordenom kneza Trpimira za zasluge u promicanju međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske.

Prijedlog da se ovom producentu židovskog podrijetla koji je za filmove “Schindlerova lista” i “Gladijator” dobio Oskara i Zlatni globus podigne spomen– obilježje uz Aleju velikana, jedna je od točaka iduće sjednice Gradske skupštine 10. rujna, a predložio ju je sam gradonačelnik Milan Bandić, piše Večernji.

Prema likovno-arhitektonskom projektu arhitektice Petre Tončić Lipovšak, spomenik bi trebao izraditi nagrađivani akademski kipar Petar Dolić, i to na parceli groblja koja zauzima dva nadgrobna mjesta.


Zamišljen je kao dva crna monolitna bloka od Zimbabwe kamena na postolju visine 30 centimetara, a između njih će se postaviti “filmska vrpca” od inoks-ploče. Na samom vrhu previđen je prostor za smještaj urne, no na diskretnoj lokaciji nevidljivoj prolaznicima.

Procijenjena vrijednost radova je oko 550 tisuća kuna.

Branko Lustig trajno je zadužio Hrvatsku i Grad Zagreb, stoji u objašnjenju prijedloga Gradskoj skupštini, zbog čega je 2019. godine proglašen počasnim građaninom Grada Zagreba.

Komentari