Zagrebački solisti obilježavaju 65 godina postojanja: Ovo je prva lokacija na kojoj će svirati

FOTO: Press

Zagrebački solisti obilježavaju 65 godina od prvog koncerta. Kultni ansambl, koji je 80-ih imao najprodavaniji album klasične glazbe u svijetu, ljubimci španjolskog kraljevskog dvora za koje se u Beču kaže: “Ako želite slušati Mozarta, idite u Zagreb” – cijelu godinu posvetit će građanima i ulicama Zagreba i svim stanovnicima Hrvatske.

„Kao što i samo ime govori, mi pripadamo Zagrebu, raskošnim koncertnim dvoranama, onima u Beču, Rimu, Madridu, Berlinu, Londonu, New Yorku, Sydneyu…, kraljevima, diplomatima, svakovrsnoj eliti koja nas prati godinama. Iako nam laska i potvrda je i prepoznavanje dugogodišnje kvalitete u svjetskim razmjerima, s druge strane ostavlja dojam skupe i nedodirljive glazbe. Ona je tu, dostupna je, mi smo tu i želimo to pokazati našim sugrađanima” poručio je Krunoslav Marić, predsjednik Upravnog vijeća ansambla za HRT.

Zagrebački solisti izvodit će na tržnici Dolac, nekim zagrebačkim kavanama i u košarkaškoj dvorani Cibona. Prvi nastup darovan Zagrepčanima slijedi na Dolcu u subotu, 11. siječnja, u jutarnjim satima.

Osnovani su 1953. godine u  okviru Radio Zagreba, a prvi koncert imali su godinu dana kasnije kada ih je vodio čuveni violončelist Antonio Janigra.


Komentari