Kineska leopardica Odilia stigla u zagrebački ZOO: ‘ Riječ je o ugroženoj vrsti. Tadzik sada ima svoju partnericu’

Izvor: ZOO Zagreb

Zagrebački zoološki vrt od jučer je bogatiji za još jednu stanarku. Naime, jednogodišnja kineska leopardica Odilia stigla je na maksimirsku adresu i tako se pridružila četverogodišnjem leopardu Tadziku.

Riječ je o ugroženoj, endemskoj podvrsti leoparda koja živi samo na području sjeveroistočne Kine, gdje ih je ostalo manje od petsto. Upravo je čovjek glavni krivac za navedenu situaciju jer ih uništava nezakonitim lovom. Lovi se iz praznvjerja. Naime, neki ljudi vjeruju kako kosti i vibrise, tj. osjetilne dlake na obrazima kineskih leoparda donose sreću, što je rezultirala nestankom vrste sa 75 posto prostora koji je nekada nastanjivala.

Izvor: ZOO Zagreb

“Povlastica da u Zagrebu imamo kineske leoparde, za nas je i velika obveza. Trebamo im omogućiti izuzetno kvalitetan život. Glavni je to preduvjet za njihovu dugovječnost i eventualno dobivanje potomstva. Na zagrebačkoj adresi prije Odilije i Tadzika živio je još jedan par kineskih leoparda – Lira i Anjun. Upravo nam je kvalitetna briga za njih bila najbolja referenca da sudjelujemo i dalje u uzgojnom programu kineskih leoparda”, rekao je je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

 


Komentari