ISPREPLETENE DIMENZIJE: Izložba odabranih radova svjetski priznate umjetnice SofijeSilvije

Foto: MSU Zagreb Facebook

Izložba “Equilibrium” Silvije Potočki, koja stvara pod umjetničkim imenom SofijaSilvija, otvara se u petak u MSU galeriji, s fotografijama izabranima iz nekoliko njezinih recentnih ciklusa.

SofijaSilvia diplomirala je umjetničku fotografiju pri FAMU u Pragu i magistrirala umjetnost na Central Saint Martins College of Art and Design u Londonu, a njezini se radovi nalaze u nekoliko važnih privatnih i javnih zbirki.

U zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti predstavlja se fotografijama iz ciklusa “Urban Animal” započetog 2004., “Pulsations” iz 2015, “About to Leave” iz 2017., “Dust to Dust” iz 2018. ili “Sound of Water” iz 2019. godine koji, ističe se u najavi, dokidaju ideju o dualističkoj podjeli našeg svijeta na “prirodu” i “kulturu”.

Time se objašnjava i sam naslov izložbe – autorica “odabirom tema koje se opiru antropocentričnoj logici društva ranog 21. stoljeća, podcrtava činjenicu da su dimenzije ‘prirodnog’ i ‘umjetnog’ nepovratno i trajno isprepletene, a u njihovoj povezanosti traga za ravnotežom”.


Iz MSU-a kažu da se njene fotografije od brojnih umjetnika koji u svoj vokabular upisuju takozvani ekološki zaokret razlikuju po tome što ona ne nameće fotografski vokabular prirodi, njezina kamera ju ne objektivizira nego oponaša njezine ritmove i oblike, što dosljedno provodi i aranžmanom fotografija u izložbenom postavu.

“Opirući se ideji judeo-kršćanske tradicije, o čovjeku stvorenom na Božju sliku koji vlada ostalim živim bićima, SofijaSilvia fotografijama stvara dinamično polje dijaloga ‘prirode’ i ‘kulture’ istodobno vizualno efektno i promišljeno dokidajući kartezijanski jaz između čovjeka i svijeta”, dodaje se u najavi.

Umjetnica živi i radi u Puli i Parizu, a u svom radu nastoji proširiti klasičnu fotografsku formu i nadići njezine granice i osobito je zanima dinamika unutar izlaganja fotografskih radova kojima želi dati svojevrsni kinematografski karakter.

Dosad je izlagala u brojnim muzejima i galerijama, uključujući bečku Galeriju Krinzinger (2019.), Umjetničku galeriju Dubrovnik (2017.), zagrebački Francuski institut (2017.), Muzej suvremene umjetnosti Istre (2016.), Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci (2011.) i Camera Austria u Grazu (2008).

Realizirala je nekoliko važnih rezidencijalnih projekata, a fotografije su joj objavljivane u britanskom časopisu “Dazed and Confused”, austrijskom “Camera Austria International”, češkom “Bloku”, “Fotografu” i “Elleu”, slovenskoj “Fotografiji” i “Emzinu” te domaćim stručnim časopisima poput Art magazina Kontura, “Čovjeku i prostoru” ili “Orisu”.

Njezina izložba u MSU, kojoj je kustosica Leila Topić, bit će otvorena do 8. travnja.

Komentari