I ovog petka parti je u Tvornici: Zagrebačka filharmonija razveselit će publiku Mozartovim kompozicijama

Foto: Facebook

Orkestar Zagrebačke filharmonije nastupit će, u petak 7. svibnja, u Tvornici kulture gdje će na koncertu u sklopu svojeg Plavog ciklusa za svoju publiku svirati repertoar poznatih kompozicija Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Zagrebačka publika imat će priliku uživati u uvertiri Mozartove opere Cosi Fan Tutte, a Filharmoničari će izvesti i njegov 5. koncert za violinu i orkestar u A duru, te 29. simfoniju u A duru.

Izvedbom će ravnati maestro Jure Bučević, a kao solistica na violini nastupit će Katarina Kutnar, dobitnica mnogih nagrada i priznanja među kojima se od posljednjih ističu: Nagrada Ferdo Livadić te nagrada za najbolju izvedbu djela hrvatskog autora Berislava Šipuša na Samoborskoj glazbenoj jeseni.

Cosi Fan Tutte, uvertira operi, K. 588, nastala u posljednjoj suradnji s Lorenzom da Ponteom, opera je besprijekornoga skladateljskog umijeća i raskošnih melodija, predstavljena 26. siječnja 1790. godine u bečkome Burgtheateru.


5. koncert za violinu i orkestar u A-duru, KV 219, nastao je 1791. godine za Antona Stadlera, koji je iste godine bio solist na premijeri koncerta u Pragu. Također je i posljednji Mozartov solistički koncert. Iako nije previše mario za violinu, tijekom 1770-ih Mozart je nastupio kao violinist u više europskih glazbenih centara, uključujući Beč te je vježbao tek toliko koliko je bilo potrebno da zadrži fleksibilnost desne ruke.

Foto: Facebook

29. simfonija u A-duru, KV 201, elegantna i dorađena četverostavačna simfonija, prvorazredni je primjer galantnoga stila. Vjerno bečkome klasičkom modelu koje pokazuje ambiciju glazbene forme, širinu izražajnih mogućnosti i dorađenost tehničke izvedbe, djelo je skladano za vrlo ograničeni izvedbeni aparat gudačkoga korpusa kojemu su pridodani samo par oboa i par rogova, što, međutim, ni po čemu ne umanjuje njegov simfonijski značaj, poručuju iz Filharmonije.

Komentari