Dođite na remetinečku Akciju za trg gdje vas očekuju koncerti i performas

U petak i subotu, 18. i 19. rujna održat će se završni programi remetinečke Akcije za trg, nastale u sklopu projekta SuKultura, koji provodi udruga Domino s projektnim partnerima Centrom za kulturu Novi Zagreb, KUC-om Travno, Gongom, Eurokazom i Gradom Zagrebom.

Kroz prošlotjedna vikend događanja, od 11. do 13. rujna, posjetitelji su mogli svjedočiti i sudjelovati na nizu programa nastalih u suradnji umjetnika, umjetničkih organizacija i zainteresirane lokalne zajednice. Svi održani kulturni programi problematizirali su važnosti očuvanja javnog prostora osvrčući se uvelike na nestanak trga Narodne zaštite u Remetinečkom gaju, inače najstarijeg trga u Novom Zagrebu.

Svoj umjetnički obol Akciji za trg u suradnji s građanima dali su BADco. svojom oproštajnom predstavom Rad panike u post-apokaliptičnom ambijentu uz napuštenu sveučilišnu bolnicu u Blatu, Bacači Sjenki interdisciplinarnom predstavom u vremenskom okviru budućnosti naselja jasno su apostrofirali da Bitka za Zagreb počinje u Remetincu dok je Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja podsjetila na društvenu funkciju javnog prostora više kanalnom video instalacijom Kako nastaje zajednica.

U petak 18. rujna od 19 sati nas očekuje glazbena završnica u vidu Jazz point koncerta Terra Incognita Filip Pavić Quarteta te audio-vizualnog performansa Ivana Lušičića Liika i Matije Vojvodića Hatch filed. Ovo je prvi put da se Hatch izvodi u eksterijeru, pa se u ovom performansu autori referiraju na kronologiju nastanka, razvoja i trenutne situacije u Novom Zagrebu. „Performans će, barem na neko kratko vrijeme, promijeniti promatračev doživljaj prostora koristeći zvuk i svjetlo kao materijale i alate nadogradnje i adaptacije postojećeg prostora.“ izjavili su autori.


Akciju će zatvoriti Studio Artless u subotu 19. rujna u 10 sati kvartovskom šetnjom po mjestima društvene memorije i obilaskom izložbe Nevidljivi grad i mitski narativi autorice Ane Janjatović Zorice.

Komentari