ZNATE LI ŠTO JE BERMET? Obitelj Filipec otkriva tajne okusa Samoborskog gorja

Foto: Bermet Filipec Instagram

Obitelj Filipec iz Samobora zaslužna je za očuvanje samoborske tradicije. Bermet je plemenito alkoholno piće spravljeno od grožđa, pelina, rogača, smokve i mirisnih tvari koje mu daju posebnu aromu.  U proizvodnji bermeta koriste se birane sorte grožđa koje rastu na obroncima Samoborskog gorja.

Bermet karakterizira bogata rubinski crvena boja, sa sadržajem alkohola od 15 do 18 vol. %. Bogatoj aromi gorčinu daje pelin. Za bermet se vjerovalo da su ga na ove prostore donijeli Francuzi, ali zapravo je riječ o izumu starih samoborskih apotekara. Upravo je obitelj Filipec zaslužna za njegovu prepoznatljivost.

 

View this post on Instagram

 


A post shared by Bermet🥂Philipecz (@bermetphilipecz)

Tajne proizvodnje u obitelji Filipec prenose se s koljena na koljeno već 200 godina. Ovaj izvorni hrvatski aperitiv i danas proizvode ručno. Bermet postoji i u bianco verziji, a pravi se od bijelih sorti grožđa.

Osim proizvodnjom bermeta, obitelj Filipec bavi se proizvodnjim muštardi. Samoborska muštarda pikantni je umak čiji okus podsjeća na senf. Priprema se od tučene gorušice u koju se ukuhava pekmez od grožđa. Izvrsna je kao prilog uz kuhano meso.

Obitelj Filipec nudi i druge proizvode, poput slatkog vina Rose Tia i samoborskog octa, a bermet je dostupan i kao desert u punjenim čokoladnim kuglama.

Komentari