Želite li kupiti zagrebački tramvaj, popularnu ‘tresku’? Sad je prava prilika, prodaje se jedan!

foto: Muzej automobila Ferdinand Budicki

Povijest zagrebačke ‘treske’ počinje prije više od pola stoljeća, i to 1951. godine. Tramvajska motorna kola TMK 101, popularni “Stojadin”, je jedan od najstarijih zagrebačkih tramvaja koji se i dalje mogu vidjeti na zagrebačkim tračnicama. Projektiran je pod vodstvom ZET-ova inženjera Mandla kao glavnog konstruktora, a prvo je vozilo dovršeno 30. travnja te godine u ZET-ovoj tramvajskoj radionici.

foto: Muzej automobila Ferdinand Budicki

Zagrebačka ‘treska’ je apsolutno jedan od simbola Zagreba. Svojom plavom bojom, jedinstvenim dizajnom, prepoznatljivom ‘škripom’ kod prolazaka zavojima predstavlja simbol Zagreba i budi brojne uspomene.

foto: Muzej automobila Ferdinand Budicki

Simbol tramvajskog prometa nastao je u samom srcu Zagreba, gdje su ga napravili hrvatski inženjeri prema projektu Dragutina Mandla. Prije njega su prvo bila mađarska motorna kola proizvodnje Ganz-Mavag, potom su došli tramvaji M-24 koje je također projektirao Mandl, a onda na scenu dolazi serija 101. Iz ZET-ove radionice prvo je izašao samo jedan prototip, a nekoliko godina kasnije uslijedila su još dva. Proizvodnja je potom prebačena tvrtki Đuro Đaković, koja je proizvela još 60 vozila, a naknadno je nabavljeno osam vozila te iste serije iz Osijeka. Ukupno 71 tramvaj iz serije 101 prevozio je svakodnevno zagrebačke putnike sve do početka novog tisućljeća.

foto: Muzej automobila Ferdinand Budicki
foto: Muzej automobila Ferdinand Budicki

Ovaj simbol Zagreba sada možete imati samo za sebe. Naime, Muzej automobila Ferdinand Budicki u čijem se fundusu nalazi isti, odlučio ga je prodati.


Upitali smo vlasnika Muzeja automobila Ferdinand Budicki, Valentina Valjka zašto se odlučio za prodaju istog, a on nam pojasnio tužnu stranu priče:

“S obzirom da smo prije tri godine napustili veliki industrijki prostor nekadašnje tvornice Pluto gdje se nalazio Muzej automobila Ferdinand Budicki i gdje smo bili u mogućnosti izložiti fundus velikih gabarita, a kako se trenutno nalazimo u shopping centru West Gate, nismo više u mogućnosti izlagati isti, pa tako tramvaj već preko tri godine stoji i propada na ZET-ovom okretišu Dubrava”, kazao je vlasnik Muzeja, te dodao:

“Smatram kako je puno bolje rješenje da tramvaj dobije novog vlasnika koji će mu udahnuti novi život te će tako ‘treska’ na nekoj novoj lokaciji imati puno veći smisao nego da propada kao što je to slučaj danas.

Moja želja bi bila da tramvaj dobije novo unikatno mjesto u kojemu će moći uživati građani, ali i kako bi se sačuvao ovaj dio industrijske gradske baštine”, poručio je Valjak.

Stoga, ako imate ideju kako ga iskoristiti, sad imate priliku! Sve informacije možete dobiti na broj telefona 099 229 0161.

Komentari