Zagreb pod okupacijom dostave hrane: ‘Glowolt’ povećao prodaju restoranima i do 100 posto

Bruno Konjevic / Damjan Tadic / CROPIX

U posljednjih godinu dana u Zagrebu su se pojavile dvije globalne aplikacije za brzu dostavu hrane – prvo finski Wolt, prepoznatljiv po biciklistima s velikim plavim torbama na leđima, a potom i španjolski Glovo, sa žutima. Njihova pojava obradovala je, uz kupce, vlasnike onih restorana koji prije nisu imali vlastitu dostavu, pa im se promet sada znatno povećao, piše Poslovni dnevnik.

“Neki su povećali promet i do 100 posto! Dosad su restorani sami zapošljavali dostavljače, kojima je trebalo osigurati i vozila. To je komplicirana i skupa djelatnost ako nemate volumen – velikima može biti isplativa, ali ne i malima”, rekao je Teo Širola, generalni direktor Glova za Hrvatsku.

Međutim, dio vlasnika velikih restorana sad je nezadovoljan, i to zbog “kanibalizacije” postojećih gostiju – žale se kako njihovi stari gosti sada naručuju hranu kod kuće i više ne izlaze u restorane. A to znači da ugostitelji prodaju manje predjela, juhe, salate, deserta i, što je najvažnije – ne prodaju niti butelju vina, na kojem se najviše zarađuje.

Dobra iskustva s Glovom imaju u Batku, zagrebačkom lancu od deset grill restorana.


“U prva tri mjeseca suradnje s Glovom, udio njihove dostave narastao je na čak 10 posto našeg ukupnog prometa. Nemamo problema s kanibalizacijom, naš raniji promet nije se pretočio u dostavu – oni koji su ranije dolazili u naše restorane i dalje to čine, pa čak imamo i više gostiju nego ranije. Od Glova smo dobili aparat nalik na POS-ov uređaj, koji isprinta narudžbu čim klijent preko aplikacije odredi što će jesti pa se jelo počne odmah pripremati. U prosjeku nam treba oko 25 minuta za pripremu i još desetak za dostavu, dakle klijent dobije svoje jelo za oko 35 minuta.

S tom aplikacijom, gdje dostava ima radijus kretanja između dva i četiri kilometra od restorana, pokrili smo skoro cijeli grad”, rekao nam je Ivan Teur, regionalni voditelj Batak grill restorana.

Glovo svoju uslugu naplaćuje iz postotka cijene dogovorenog s nekim od 200 restorana s kojima zasad imaju potpisan ugovor, plus devet kuna dodatne naknade koju plaća kupac. Poželi li, pak, kupac jelo iz restorana s kojim Glovo nije ugovorio suradnju, platit će više – standardnu restoransku cijenu uvećanu za trošak dostave od 30-ak kuna, jer u tom slučaju dostava nije ugrađena u cijenu hrane.

Sami određuju radno vrijeme

Jedan od onih koji rade s Glovom je i Ivan Milković, koji je lanac palačinkarnica Milky u svega pet godina iz Zagreba proširio na nekoliko zemalja regije.

“S Glovom smo počeli raditi kako bismo popunili rupe u jutarnjim satima, jer palačinke se uglavnom naručuju popodne. Ponekad nam prihod iz njihove dostave bude i po 50 posto ukupnog prometa”, kaže Milković, dodajući kako mu i nije cilj ići iznad te brojke, jer za takvo što nema dovoljno kuhara.

Za razliku od Glova, Wolt ne dostavlja hranu iz restorana s kojima nema potpisan ugovor.  “To nikako ne bi bilo fer prema postojećim ugostiteljima s kojima surađujemo, svi restorani koji žele postati naši partneri obvezni su potpisati ugovor koji mogu raskinuti u bilo kojem trenutku”, napominje Krešo. Otvoreno govori o brojkama – kaže da od svojih partnera Wolt uzima oko 30% provizije, ovisno o kvaliteti i širini ponude, njenom potencijalnom volumenu, snazi brenda.

U Woltu je početna cijena dostave pet kuna, a nakon prvih kilometar i pol zračne udaljenosti od restorana korisnik dodatno plaća po dvije kune za svakih sljedećih 500 metara. Iako su dostavljači obaju servisa, Glova i Wolta, prvenstveno prepoznati kao biciklisti, mnogi od njih raznose hranu autima, a kad dođe zima i padne prvi snijeg udio takvih sigurno će se povećati.

Kako su njihovi troškovi veći, dostavljači s motornim vozilima dobivaju posebne bonuse. U prosjeku zarađuju 40 do 50 kuna na sat, a satnica je određena vrstom vozila i vremenskim prilikama. Ovisno o broju ostvarenih dostava i prijeđenih kilometara postoje i bonusi.

Nitko od dostavljača nije stalno zaposlen i oni sami određuju svoje radno vrijeme. Neki voze nakon svog redovnog posla, neki su u mirovini, a ima tu i vrhunskih biciklista kojima ovaj rad ujedno služi i kao plaćeni trening.

Razlike postoje, svakome su plus

Osnovna je razlika između dvaju dostavljačkih servisa u tome što se Wolt specijalizirao za hranu i ima potpisane ugovora sa svim restoranima s kojima surađuje, a takvih je više od 200. Preko Glova, pak, možete naručiti bilo koji proizvod dostupan na tržištu, kako kažu, “bilo što u granicama razuma”. Uz obroke iz restorana, kupci često naručuju i robu iz supermarketa.

Damir Krešo upravo činjenicu da se Wolt posvetio samo hrani vidi kao plus.  “Mi se fokusiramo isključivo na dostavu hrane i pružamo top usluge u tom području. U Zagrebu imamo najširu ponudu raznovrsnih jela, među ostalim i ponajbolje sushi restorane, iz kojih možete naručiti samo na Woltu.

Razlika ima još – Wolt je kao najnižu vrijednost naručene robe odredio svotu od 45 kuna. Potom, Glovo uz kartice prima i gotovi novac, za razliku od Wolta gdje kažu da “sve manja globalna upotreba gotovine u kao sredstva plaćanja svakako pogoduje Woltovom poslovnom modelu. Također, u Glovu dostavljač uvijek preuzima samo jednu narudžbu, dok se kod Wolta ponekad zna dogoditi da, ako mu je usput, prihvati još neku dostavu i dodatno zaradi.

Komentari