Stižu nam ljetna sniženja, ali i inspektori: Kažnjavat će sve koji varaju na popustima

oto: Marko Todorov / CROPIX

Tržišni inspektori Državnog inspektorata u srpnju i kolovozu obavljaju inspekcijske nadzore ljetnog sezonskog sniženja, popusta te drugih posebnih oblika prodaje koje trgovci provode, objavio je u utorak Državni inspektorat.

“Konkretno, nadzorima se kontrolira isticanje cijena proizvoda kao i poslovna praksa trgovaca”, navodi se u priopćenju Inspektorata.

Ističu i kako su su ti nadzori nastavak kontinuiranog praćenja provedbe sezonskih sniženja u cilju zaštite prava potrošača i jačanja dobre poslovne prakse trgovaca.

Po podacima Državnog inspektorata, tijekom prošlogodišnjeg ljetnog sezonskog sniženja tržišna inspekcija obavila je ukupno 441 inspekcijski nadzor, a u njima je utvrđeno ukupno 69 prekršaja, koji su se odnosili na neisticanje cijena odnosno nepravilno isticanje cijena tijekom trajanja posebnih oblika prodaje.


Inspektorat u priopćenju podsjeća da su se trgovci tijekom sezonskog sniženja, kao i drugih posebnih oblika prodaje, dužni voditi odredbama Zakona o zaštiti potrošača kako bi se izbjegla zavaravajuća poslovna praksa trgovaca u pogledu cijena proizvoda, načina na koji su one izračunate ili postojanje pogodnosti u odnosu na cijene proizvoda koji se prodaju tijekom razdoblja ljetnog sezonskog sniženja.

Sezonskim sniženjem, sukladno odredbama članka 21. Zakona o zaštiti potrošača, smatra se prodaja proizvoda po sniženoj cijeni nakon proteka sezone. Proizvod koji se prodaje u okviru sezonskog sniženja mora biti jasno, vidljivo i čitljivo označen redovnom cijenom te novom sniženom cijenom, podsjećaju iz Državnog inspektorata.

Također napominju kako je na internet stranici Državnog inspektorata objavljen dokument “Elementi kontrole u nadzoru”, u kojem se konkretno navodi što tržišni inspektori nadziru.

Ako još niste otišli na more, ne brinite! Bandić vas vodi na wellness!

Komentari