PRETJERUJEMO LI? Prosječan Hrvat pojede čak 62 kile kruha i peciva u godini, i ne – nisu domaći!

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

U prosjeku pojedemo čak 62 kilograma pekarskih proizvoda na godinu i u tome smo ispred svih zemalja u Europskoj uniji.

Da je situacija uistinu alarmantna, svjedoči podatak da je svaki peti kruh na našem tržištu uvezen. Najviše se kupuje bijeli i polubijeli kruh. Također, većina proizvoda iz pekare uvozi se kao polugotov proizvod a pored kruha, najviše se uvoze peciva i kolači. Strani trgovački lanci uvezu dio zamrznutih delicija te ih u Hrvatskoj samo dopeku.

“Najviše se uvozi iz Njemačke, Italije, Slovenije, Poljske, kroz trgovačke lance, smrznuti polugotovi proizvodi”, ističe Dragan Kovačević iz HGK.

S obzirom na to da veliki trgovački lanci nude bogat izbor i niže cijene, kupci su zadovoljni time. Domaćih pekara gotovo i da nema.


Zagrebački pekar tvrdi da zbog nelojalne konkurencije, koronakrize i potresa, obrtnici polako izumiru.

“Svi trče u šoping centre”, kaže proizvođač kruha Miroslav Trajković za HRT.

Kada kupujete kruh, važno je pogledati deklaraciju na kojoj ne bi smjelo biti više od 14 grama soli na kilogram, a dio proizvođača se toga ne pridržava.

“Naša populacija danas konzumira industrijski kruh. Volio bih vidjeti više malih pekara jer oni jer su oni orijentirani na tu raznolikost proizvoda gdje će se naći integralni kruh, tipa graham ili crni pravi pšenični kruh od punog zrna i druge različite kombinacije s quinojom i slično. Imate kvalitetan izbor”, kaže nutricionist Branimir Dolibašić.

Iako je uvoz pekarskih proizvoda u Hrvatsku po prvi puta smanjen i to za sedam posto, dokle god je cijena presudna pri kupnji, polugotovi proizvodi imaju budućnost.

Komentari