OTKRIVENA JOŠ JEDNA PREVARA! Na naše police stavlja se mlijeko s hrvatskim oznakama, a dolazi tko zna odakle

Foto: Zagreb.info/Ilustracija

Iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) dolaze loše vijesti. Oni su u utorak pozvali nadležne državne institucije i inspekcije da pojačaju kontrolu mlijeka na tržištu jer se zadnjih mjeseci potrošačima nudi uvozno, jeftino mlijeko na čija pakiranja se stavljaju hrvatske oznake (šahovnice, kockice) te se obmanjuje potrošače kako se radi o domaćem mlijeku.

U HPK smatraju da je to jedan od marketinških trikova, koji nisu dozvoljeni i koji dodatno zbunjuju potrošače jer na nacionalnoj razini postoji jedino oznaka Mlijeko s hrvatskih farmi. koja potvrđuje da mlijeko ima svoju sljedivost i dolazi s farmi domaćih proizvođača.

“Nedopustivo je zakidati domaću proizvodnju, jer je prvo potrebno otkupiti naše proizvode. Nikakvo znakovlje ne može biti na pakiranju mlijeka koje nije direktno iz Hrvatske, a može biti samo znakovi EU i država iz kojih mlijeko dolazi”, istaknuo je predsjednik HPK Mladen Jakopović.

HPK stoga apelira na inspekcije i institucije da pojačaju kontrole i potrošačima objasne prema kojim se to zakonskim osnovama radi ova tržišna obmana potrošača.


Iz Komore također apeliraju na trgovačke lance da se ne koriste ovim obmanjujućim potezima te stavljanjem različitih oznaka i državnog grba, na jeftina uvozna mlijeka, dodatno zbunjuju potrošače.

HPK traži i hitan sastanak domaćih proizvođača mlijeka s resornim Ministarstvom, odnosno da se na Savjetu za mlijeko, pozovu industrije mlijeka te zajednički ukaže na ovaj problem, koji jednim dijelom spada u sferu nepoštene trgovačke prakse, koje su zabranjene na razini EU.

Predsjednik Odbora za mljekarstvo HPK Igor Rešetar ocjenjuje da u domaćem mljekarstvu ima pozitivnih pomaka zahvaljujući razumijevanju državnih institucija i investiranju u ovaj sektor, no najveći problem su i dalje cijene ulaznih sirovina, zbog čega je na Savjetu za mlijeko potrebno napraviti konkretne zaključke kako bi se dosadašnji pozitivni trendovi mogli nastavili.

Rešetar ističe kako su cijene sirovina drastično poskupjele (posebice sojina sačma i kukuruz), a rasle su i cijene repromaterijala za sjetvu i tu je potrebno reagirati.

S druge strane, upozorava, sve članice EU prošle godine koristile su mjeru za skladištenje mlijeka i mliječnih proizvoda, pri čemu je 300.000 tona bila minimalna količina koje se skladištila, a ti viškovi sad dolaze na domaće tržište po dampinškim cijenama.

U HPK objašnjavaju kako zemlje koje imaju viškove mlijeka te viškove stavljaju na skladište osam mjeseci i nakon toga ga puštaju na tržište, po izuzetno niskim cijenama. “Takvo mlijeko dolazi na naše tržište, po cijenama na koje se ne možemo utjecati, ali problem je što na police dolazi sa oznakom hrvatske šahovnice – što je nedopustivo”, istaknuli su iz HPK.

Komentari