Ministarstvo otkrilo koliko su proizvoda povukli ove godine: Evo odakle dolazi najviše loše robe

Foto: Pixabay

Ministarstvo poljoprivrede unazad dva mjeseca povuklo je dosta proizvoda s polica trgovina. Pitali smo ih koji su razlozi tome.

Otkrili su nam i koliko je ukupno proizvoda povučeno ove godine.

“Povlačenje i opoziv proizvoda su dvije mjere koje poduzimaju sami subjekti u poslovanju s hranom, hranom za životinje te materijalima i predmetima koji dolaze u kontakt s hranom. Povlačenje je mjera koja se poduzima kada proizvod nije došao do krajnjeg potrošača ili kada rizik po zdravlje potrošača nije ozbiljan dok je opoziv postupak povlačenja proizvoda od krajnjeg potrošača jer konzumacija takvog nesukladnog proizvoda može predstavljati rizik po zdravlje ljudi ili životinja. U proteklom razdoblju kojeg ste naveli i broju kojeg ste iznijeli radilo se o ukupnom broju RASFF obavijesti koje su uključivale gore spomenute mjere.

Proizvodi koji su bili predmet RASFF obavijesti odnose se na proizvode hrvatskog podrijetla, proizvode iz ostalih zemalja članica i trećih zemalja. Gledajući ukupni broj opoziva od početka godine bilo ih ukupno 54 (uključene su i obavijesti sa dodatnim LOT brojevima), a prema podrijetlu proizvoda njih 15 je iz Hrvatske, 18 iz drugih zemalja članica, a 15 iz trećih zemalja (uvoza)”, odgovorili su nam iz ministarstva.


Podsjetimo, portal Zagreb.info izbrojao je kako se samo u razdoblju od 1.10. do 17.11. s polica povuklo više od 30 proizvoda.

‘Ministarstvo izrađuje program monitoringa’

Objasnili su i kako se kontrole provode i na granici i u proizvodnji, skladištima te u maloprodajnim objektima.

“Što se tiče odgovornosti stavljanja na tržište hrane, hrane za životinje i predmeta koji dolaze u kontakt sa hranom i njene sigurnosti leži na samim subjektima koji tijekom proizvodnje, distribucije ili drugog manipuliranja robom moraju provoditi redovite samokontrole. Također, Ministarstvo poljoprivrede dodatno izrađuje programe monitoringa hrane životinjskog podrijetla i hrane za životinje te u suradnji sa Državnim inspektoratom provjerava ispravnost proizvoda na tržištu. Kontrole se provode, osim na granici, i u proizvodnji, skladištima te u maloprodajnim objektima.

Što se tiče učestalosti pojedinih zemalja u opozivima ne možemo izdvojiti nijednu posebno, osim da učestalost može ovisiti o tržišnim odnosima koje imamo sa pojedinom zemljom i zastupljenosti njenih proizvoda na našem tržištu te o internim procedurama subjekta u poslovanju s hranom koji iz preventivnih razloga u cilju zaštite zdravlja potrošača može povući proizvode sa tržišta i kada nema određenog rizika”, rekli su nam iz Ministarstva.

Rekli su nam i odakle je došlo najviše obavijesti o povlačenju proizvoda.

“Ukupan broj zaprimljenih i obrađenih obavijesti iz EU RASFF-a koje smo zaprimili bilo je 55, a najveći broj obavijesti je uputila Njemačka 15, Slovenija 7, Nizozemska 7 i Italija 6, dok se prema podrijetlu proizvoda ističu Njemačka sa 10 i Kina sa 7 proizvoda”, odgovorili su nam iz Ministarstva poljoprivrede.

Za detaljne informacije koji su se još proizvodi povukli možete pronaći na mobilnoj aplikaciji HRana.

Komentari