IMATE LI GA KOD KUĆE? Iz ljekarni se povlači serija Belupovog lijeka zbog loše kvalitete

Foto: Damjan Tadic / CROPIX/Ilustracija

S polica ljekarni farmacetuska tvrtka Belupo povlači seriju svojeg lijeka zbog neispravnosti u kakvoći, priopćila je Hrvatska agencija za lijekove.

Tvrtka Belupo, nositelj odobrenja za stavljanje u promet lijeka Aska Pro 100 mg želučanootporne tablete, u suradnji s Agencijom provodi povlačenje serije tog lijeka. Povlačenje se provodi do razine ljekarni, napominju.

“Navedeni postupak povlačenja provodi se zbog neispravnosti u kakvoći koja se odnosi na rezultat izvan granice specifikacije za parametar analize oslobađanje djelatne tvari.

U Hrvatskoj su dostupne druge serije lijeka koje nisu zahvaćene tom neispravnošću, kao i drugi lijekovi s djelatnom tvari acetilsalicilatna kiselina, pa povlačenje ne ugrožava redovitu opskrbu”, kažu u Agenciji.


Aska Pro sadrži acetilsalicilatnu kiselinu, koja, kad se primjenjuje u niskim dozama, pripada skupini antitrombocitnih lijekova. Trombociti su sitne krvne stanice zaslužne za zgrušavanje krvi i sudjeluju u stvaranju ugrušaka.

Inače, ASKA pro se koristi za sprječavanje srčanog i moždanog udara u bolesnika koji su već preboljeli srčani, odnosno moždani udar. Također se primjenjuje za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka nakon određenih vrsta operacija na krvnim žilama kako bi se krvne žile proširile ili postale prohodne.

Komentari