DUGOROČNI NAJAM OLAKŠAVA ŽIVOT: ‘Imam jedan fiksni trošak i nikakve druge brige oko auta’

Ilustracija: Pixabay

Cilj svakog poduzeća na tržištu je efikasno poslovanje, ostvarivanje dobiti i zadovoljavanje želja i potreba kupaca. Sve je to postalo višestruko teže u doba pandemije, kad su sva pravila koja smo do sada poznavali nestala, a na tržištu se pojavila sasvim nova klima, koja je toliko oštra da je već bacila na koljena mnoge poduzetnike.

Svaki poslovni subjekt koji je prisutan na tržištu susreće se s troškovima koji su mu svojevrsna prepreka prema ostvarivanju dobiti. Troškovi postoje svugdje, od održavanja samog prostora pa do nabave razne dokumentacije, i nemoguće ih je izbjeći, pa je baš zato svakom poduzetniku jako bitno da njima zna upravljati, kontrolirati i minimalizirati ih da bi njegovo poduzeće bilo uspješno i ostvarilo dobit.

Kako bi poduzeće bilo uspješno, ključ je pravilno upravljanje istim tim troškovima. Da bi postiglo zacrtane ciljeve, poduzeće treba racionalno koristi financijske resurse i nastojati svesti svoje troškove na minimum. Pravilno upravljanje troškovima bitno je za svakog poduzetnika jer oni utječu na ostvarenu dobit.

No, sve to dobro zvuči u teoriji, dok je u praksi jako lako nabasati na probleme. Malo po malo, svaki poduzetnik zna da se kune mogu rasipati kao od šale, bez da se okrenete. Nekad su to na oko mali iznosi i male razlike u cijeni između par mogućnosti, no kad se sve zbroji – budžet vašeg poduzeća može itekako patiti.

Baš zato je potrebno misliti na svaki korak kako bi se cilj o uštedi ispunio. Jedna bitna i skuplja stavka u poduzeću svakako je vozni park. Koju god opciju da odaberete, to nikad neće biti zanemarivo mali iznos budgeta.

Jedna je mogućnost kupnja automobila, koja nije jednostavna odluka, a vlasnici poduzeća, baš kao i pojedinci, najčešće se odlučuju na – leasing. Naime, to je svakako najisplativiji oblik dobivanja na korištenje jednog ili više automobila, a omogućuje i da svakih nekoliko godina vozite novi auto o kojem ne morate brinuti sami.

Foto: Pixabay

Međutim, u posljednje vrijeme sve je popularniji dugoročni najam vozila. Neke će kod dugoročnog najma privući činjenica da najmodavac u potpunosti brine o autu, a tu su i jednostavna administracija i personalizirani pristup svakom korisniku.

Usluga dugoročnog najma novih vozila je idealna opcija za tvrtke koje žele imati nova vozila, s tehnologijama najnovije generacije, a ne žele dugoročno opteretiti svoj proračun. Hertz kupuje, odnosno financira automobil te ga daje tvrtki spremnog za korištenje. Mogućnost trajanja ugovora o najmu je od 1 do 5 godina.

Ukoliko se odlučite za dugoročni najam automobila, na usluzi ćete imati osobnog savjetnika koji će vam pomoći odabrati odgovarajuće trajanje i vrstu najma u skladu s vašim potrebama. Osim toga, za vas će odraditi cjelokupnu proceduru i papirologiju te značajno olakšati sam proces dolaska do novog vozila.

Foto: Pixabay

Također, za vrijeme trajanja najma, najmodavac će brinuti o održavanju Vašeg vozila, što čini značajnu prednost i uštedu za vašu tvrtku. Na taj način, vaši su resursi na raspolaganju za druge potrebe, a vaše vrijeme bolje utrošeno na druge važne aktivnosti.

Uz osobnog savjetnika pri odabiru automobila za dugoročni najam, usluga uključuje i tehnički pregled i registraciju vozila, sve servise i popravke vozila, puno osiguranje vozila, gume, sezonsko skladištenje, pomoć na cesti 24 sata, zamjensko vozilo u slučaju kvara, nesreće ili krađe, kao i sve usluge vezane za održavanje vozila.

To je tek dio pogodnosti zbog kojih se za ovu opciju najma odlučio i David Ceranić, direktor tvrtke Eneos d.o.o. Međutim, ovaj poslovni čovjek svjestan je da je prilikom odabira ovakve vrste najma ključno naći dobrog i pouzdanog partnera koji će na prvo mjesto uvijek stavljati klijenta. Zbog toga se naš sugovornik odlučio za najam vozila kod Hertza.

Foto: Pixabay

“Konstantno svi moramo biti mobilni”

“Za najam vozila Hertz odlučio sam se prvenstveno radi njihove cijene i pristupačnosti. Već sam koristio uslugu dugoročnog najma, samo u drugoj firmi s kojom nisam bio zadovoljan. U najam sam uzeo dva automobila. Od svih prednosti koje Hertz nudi najviše me privukla činjenica da imam jedan fiksni trošak i nikakve druge brige oko auta (registracije, osiguranja, servisi, gume itd.) kao i zamjensko vozilo u slučaju bilo kakvog kvara ili štete. Isto tako, i činjenica da cijeli taj fiksni trošak ide u sto posto troška firme”, započeo je Ceranić.

“Kod poslovnog automobila to su veliki plusevi zato što kod, primjerice, oštećenja auta, moramo imati drugi na raspolaganju odmah. Kod nas su česti poslovni putevi na relaciji Rijeka-Zagreb i konstantno svi moramo biti mobilni. Isto tako, taj jedan fiksni trošak radi veliku razliku jer je to konstanta na koju u poslovanju uvijek računaš”, govori zadovoljni korisnik pa nastavlja:

“Može se dogoditi sudar ili nešto, auto mora na popravak, izlijeće dodatni trošak koji se trenutno ne može platiti, a mi smo bez auta koji nam treba za poslovni put što kod ove opcije dugoročnog najma nije slučaj i to uvelike smanjuje probleme i daje osjećaj sigurnosti. Ipak, tu nije kraj prednostima.

Foto: Pixabay

“Agent je bio izuzetno pristupačan”

“Uštede su velike, plaćanje najma se isplati na godišnjoj razini samo u iznosima registracije, osiguranja, kaska i guma. Činjenica da se zamjenski auto dobije prilikom štete, dodatni popravci idu na teret Hertza, nema potrebe za osobom koju plaćam za nadzor i upravljanje voznog parka, već su dodatne uštede”, kaže nam direktor tvrtke Eneos d.o.o.

Cijelu uslugu bilo je vrlo jednostavno ugovoriti, tvrdi. “Hertzov agent s kojim sam komunicirao bio je izuzetno pristupačan, objasnio mi je sve prednosti i odgovornosti, ponudu automobila i slično te smo  sve skupa dogovorili u veoma kratkom roku. Kao što sam već napomenuo, činjenica da bi u slučaju kvara odmah dobio zamjensko vozilo mi puno znači upravo iz razloga što često putujem poslovno i auto mi je neophodan u svakom trenu”, zaključuje.

Upravo zbog brojnih pogodnosti od kojih smo naveli tek neke, predviđa se da će dugoročni najam postati i dominantan oblik uporabe i korištenja vozila do 2030. godine.

* Sadržaj nastao u suradnji s Hertz.