BIT ĆE 25 POSTO SKUPLJE: Uvodi se PDV na male pošiljke iz Kine! Na jednu stvar morate posebno obratiti pozornost

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Dostava malih pošiljki iz Kine uskoro će biti skuplja za 25 posto jer se od tog datuma plaća porez na dodanu vrijednost za sve narudžbe iz trećih zemalja.

“Od 1. srpnja 2021. ukida se oslobođenje od plaćanja PDV-a pri uvozu pošiljki male vrijednosti do 22 eura (160 kuna) te će sve komercijalne pošiljke koje pristižu u Hrvatsku iz trećih zemalja ili trećih područja biti oporezive PDV-om neovisno o njihovoj vrijednosti”, navode iz Porezne”, potvrdili su iz Porezne uprave za Večernji.

Za porezne obveznike isporučitelje uvodi se opcionalni Posebni postupak oporezivanja za prodaju na daljinu dobara uvezenih iz trećih područja ili trećih zemalja tzv. IOSS (eng. Import One Stop Shop) koji obuhvaća dobra (osim dobara koja podliježu trošarinama) u pošiljkama vrijednosti do 150 eura (1.135 kuna).

U slučaju da se postupak ne primjeni, navedeni postupak mogu primijeniti Hrvatska pošta ili kurirske službe.


Na što trebate obratiti pozornost?

Prodaja dobara uvezenih iz trećih zemalja odnosi se na krajnje kupce, a ne obuhvaća isporuke poreznim obveznicima upisanim u registar obveznika PDV-a i malim poreznim obveznicima koji su prešli prag stjecanja.

“Ako krajnji kupac kupi dobra vrijednosti do 150 eura od isporučitelja koji primjenjuje IOSS te pošiljka dolazi iz treće zemlje izravno krajnjem kupcu u Hrvatsku, isporučitelj će zaračunati hrvatski PDV po stopi koja se primjenjuje na ta dobra, naplatiti PDV od kupca kao dio prodajne cijene, a dobra prijavljena u IOSS-u bit će oslobođena plaćanja PDV-a pri uvozu”, priopćila je Porezna uprava.

S druge strane ako kupite nešto u vrijednosti od 150 eura od isporučitelja koji ne primjenjuje IOSS, pošiljka odlazi u poštanski ured, a kupac je prilikom preuzimanja dužan platiti PDV u iznosu od 25 posto od cijene pošiljke.

Zaključno, kada ubuduće naručujete, pripazite je li u cijenu uključen PDV jer ako nije, morat ćete ga platiti prilikom preuzimanja pošiljke.

Komentari