Zbog popunjenosti na Zaraznoj, COVID bolnica kreće s primanjem oboljelih od koronavirusa

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

COVID bolnica u KB-u Dubrava otvorena je zato što broj bolesnika u infektivnoj bolnici “Dr. Fran Mihaljević” kontinuirano raste već nekoliko dana, rekao je Ivica Lukšić, dr. med. koordinator bolničkog liječenja oboljelih od COVID-19 u KB-u Dubrava gostujući u Temi dana HRT-a.

“Trenutačno imamo dva pacijenta koja su COVID pozitivna koji osim te infekcije imaju i druge bolesti zbog kojih su primljeni u naš centar. Otvoreni smo zato što broj bolesnika u infektivnoj bolnici “Dr. Fran Mihaljević” kontinuirano raste već nekoliko dana. U stalnoj smo komunikaciji s infektivnom klinikom i pripravnosti da u onom trenutku kad infektivna klinika popuni svoje kapacitet za COVID bolesnike, KBC Dubrava u svojem kliničkom centru primit će ostatak bolesnih, rekao je Lukšić.

Upravo je i danas ravnaeljica Klinike za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić potcrdila kako su u Zaraznoj kapaciteti popunjeni.

Ivica Lukšić je istaknuo kako je sad bitno drugačija situacija jer imamo iskustvo od proteklih 6 mjeseci što se tiče COVIDA.


“U početku su bili hospitalizirani bolesnici asimptomatski jer nismo znali, znali smo samo da su COVID-19 pozitivni. Brojne druge stvari nismo znali. Danas hospitaliziramo bolesnike kojima je potrebna bolnička njega i skrb. U proteklih 6 mjeseci sustav se bitno reorganizirao. Unutar kliničkih bolnica smo se prilagodili, organizirali i osoblje je steklo iskustvo u liječenju COVID-19 bolesnika, ali i ostalih bolesnika uz COVID-19 bolesnike”, rekao je Lukšić.

Ivica Lukšić je istaknuo kako ostale bolesti nisu stale i mora se o tome voditi računa.

“U KB-u Dubrava dijagnostika radi u dvije smjene pa se dogodilo da famozne liste čekanja za neke pretrage nisu bile nikad manje. Zbog koronavirusa smo uspjeli neke stvari poboljšat”i, dodao je.

Lukšić je rekao kako ni u početku pandemije KB Dubrava nije bila bez zaštitne opreme.

“Početkom epidemije, svi bolesnici koji su liječeni zbog COVID-19 u KB-u Dubrava, nitko od osoblja nije dobio COVID-19 infekciju i imali smo dovoljno zaštitne opreme”.

Jesen i koronavirus

“U jesen ulazimo s velikim oprezom, ali bitno sigurniji, rekao je Lukšić. Moramo se naučiti živjeti s koronom. Moramo čim više vratiti život u normalu. Svatko od nas mora biti odgovoran za sebe i one oko sebe. Poštujući ove mjere koje nisu restriktivne; distancu, higijenu o čemu stalno govorimo. Mi možemo na neki način možemo upravljati krizom, epidemijom.

Lukšić je rekao kako možemo bitno smanjiti brojke i sačuvati zdravstveni sustav da bi on funkcionirao i da bi se ostali bolesnici mogli u njemu liječiti.

“Ako se probije koronavirus u COVID bolnicu u Dubravu i za to imamo izrađene scenarije”, rekao je Lukšić za HRT te dodao kako su u proteklom razdoblju imali situaciju da pojedini liječnici i medicinske sestre odlaze iz jedne ustanove raditi u drugu ustanovu, a to su situacije kojih će vjerojatno biti.

U Zaraznoj popunjeni kapaciteti za oboljele od koronavirusa! Markotić o najcrnjem scenariju

Komentari