Zagrebački ugostitelj podržao kolege u Istri pa naveo mjere kojima ih Vlada može spasiti, ’Pao sam za 45 posto’

Foto: Ilustracija, Profimedia

Hrvatski su ugostitelji danas zatvorili svoje lokale na sat vremena kako bi Vladi dali do znanja da traže konkretnu pomoć.

“Kako bismo mogli stvarati, i kao poduzetnici poduzimati i plaćati poreze iz kojih se trebaju financirati oni kojima je i teže nego nama, tražimo za ugostiteljstvo i slične radno intenzivne djelatnosti:

1. Preferencijalnu stopu na hranu, od 13 ili 10% (po zakonu o hrani – jelo, kavu, pivo, sokove, vodu i vino) Zašto? Jer su nam bankarski koeficijenti u crvenom, za cijelu struku – budući banke ne očekuju da ćemo im moći vratiti posuđeni novac. Trebamo da indikatori kroz proaktivnu poreznu politiku uđu u žuto kako bismo mogli dobiti:
2. Pristup kreditnim linijama za likvidnost (komercijalne banke, HAMAG)
3. Pristup kreditnim linijama za investicije (komercijalne banke, HBOR)”, naveli su svoje zahtjeve ugostitelji Istre i Kvarnera kojima su se pridružili i ugostitelji iz Zagreba.

Jedan od njih i Dražen Biljan je, vlasnik ugostiteljskog objekta u Zagrebu.


”Potaknuti vrlo uspješnom akcijom naših kolega iz Istre i Kvarnera, mišljenja smo da bi takvu akciju trebali napraviti na nacionalnoj razini kako bi što većim odazivom
potaknuli Vladu na što brže rješavanje naših problema”, rekao je za RTL.

Jedan od zahtjeva je I otpis PDV-a do proljeća 2021. godine, kao i brze linije kredita, a traže i kompletnu obustavu plaćanja PDV-a do ožujka iduće godine, sniženje stope PDV na 10 posto na hranu i otvaranje kreditnih linija.

”Upravo nam to treba kako bi pokušali biti likvidni. Situacija je krajnje dramatična. Imamo previsoke troškove poslovanja i porezna opterećenja”, tvrdi Biljan.

Ugostitelji su, tvrdi ovaj vlasnik, proveli anketu kojom su zaključili kako oko njih 40 posto  neće dočekati iduću turističku sezonu, a više od 80 posto kaže da će početi otpuštati zaposlenike.

“Osobno moj pad, zaključno sa 31.8., je 45 posto”, zaključuje.

Više od 600 ugostitelja danas je zatvorilo lokale na 60 minuta u znaku podrške akciji ‘5 do 12’

Komentari