ZADOVOLJNO TRLJA RUKE: Ne može mu nitko ništa, jači je od sudbine, a evo tko debelo kaska za HDZ-om

Foto: Robert Fajt / CROPIX

Pred sam kraj ove u velikoj mjeri teške godine, Nova TV donosi još jedan Crobarometar. Sudeći  prema podacima ankete, a prema mišljenjima građana, ovu godinu HDZ završava kao pobjednik.

Osim što iza sebe ima izbornu pobjedu, i dalje ga podržava 30,8 posto birača, dok je potpora najveće oporbe, SDP-a čak za duplo manja te iznosi 16,2 posto.

Kako pokazuju podaci, obje stranke padaju pod rujna, a dok je vodeća stranka izgubila 3 posto glasova, oporba gubi tek dva.

Prava pak bitka bori se za treće mjesto, no već mjesecima građani biraju isto. SDP slijedi Domovinski pokret s 9,4 posto, zatim Možemo s 8,6 posto i Most s 8,3 posto.


Nova stranka Centar, koju zajedno vode Dalija Orešković i Marijana Puljak, jedina se približava izbornom pragu i može računati na 4,3 posto. Sve ostale stranke daleko su ispod izbornog praga i samo bi ih koalicija s HDZ-om i SDP-om spasila.

HSU tako preživljava godinama u koaliciji na ljevici, a potpora im je 2,3 posto. Fokus je nova stranka centra i potpora im je 1,8 posto. Živi zid prije dvije godine bio je u borbi za drugo mjesto, a sada su pali na 1,4 posto. Stranka Ivana Pernara mogla bi dobiti 1,3 posto. Hrvatski suverenisti su na 1,2 posto, a IDS bi mogao dobiti na nacionalnoj razini 1,2 posto, tu je još Radnička fronta s potporom od 1,1 posto. Sve ostale stranke od desnice do ljevice imaju potporu od 7 posto. Tu su HNS s 0,9 posto, HSS s 0,7 posto, HSLS 0,6 posto i Reformisti su na 0,2 posto. Neodlučnih birača je 5,1 posto i taj broj se gotovo prepolovio.

Teška godina izrodila je jako puno pesimista, no čini se kako i oni prelaze na drugu stranu. Podaci naime pokazuju da, iako većina građana misli da zemlja ide u pogrešnom smjeru, odnosno njih 63 posto, u posljednjih mjesec dana vidljiv je jedan trend. Broj pesimista pada, a broj optimista porastao je na 29 posto. Neodlučnih je 8 posto.

Usporedbe radi, na vrhuncu krize i tijekom prvog zatvaranja u travnju, 51 posto ispitanika smatrao je da zemlja ide u dobrom smjeru.

Što se tiče povjerenja u Vladu, ona je u posljednjih 30 dana popravila svoj imidž kod birača.

Njezin rad ne podupire 52 posto ispitanika, ali taj broj pada, a raste potpora među onima koji odobravaju rad Vlade i na kraju 2020. takvih je birača 41 posto. Ne zna njih 7 posto. Još u travnju tijekom prvog zatvaranja Vladi je vjerovalo 60 posto građana.

Predsjednik godinu završava s javnosti podijeljenom oko njegova rada. Nakon 4 mjeseca pada i to dramatično broj onih koji ne podupiru rad predsjednika Milanovića pada, a raste broj onih koji odobravaju njegov rad. Tako na kraju godine njih 47 posto ne odobrava, a odobrava 45 posto ispitanika, ne zna njih 8 posto.

U mjesecu blagog optimizma porasle su i ocjene za tri institucije. Ured predsjednika i dalje najbolje prolazi s ocjenom 2,8 ili „trojkom“, slijedi Vlada s potporom od 2,7 posto ili još jednom „trojkom“. Na kraju s popravljenim rejtingom godinu završava i Hrvatski sabor s potporom od 2,3 posto ili „dvojkom“.

Istraživanje je provela agencija IPSOS na uzorku od 991 ispitanika telefonskim putem od 16. do 22. prosinca. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3,6 posto.

Komentari