ZA CIJELU HRVATSKU IZDAN ŽUTI ALARM! Temperature se spustile i do -11, evo što nas očekuje za vikend!

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Hladni je val stigao u Hrvatsku. U nekim dijelovima zemlje su temperature i do -11 Celzijevih stupnjeva. To je zabilježeno u Bednji i Ogulinu.

U većem dijelu zemlje je suho i pretežno vedro, a u nastavku dana oblačit će se s jugozapada, zbog ciklone koje će se premještati južnije od naših krajeva.

Za vikend nas očekuje stabilno, no hladnije vrijeme do -9°C u nizinama unutrašnjosti, ispod -10°C u gorju. Hladno će biti i uz obalu, gdje će se temperature spuštati do -5°C. Biometeorološke prilike će nakon duljeg nepovoljnog razdoblja biti razmjerno povoljne na području grada Zagreba.

Zbog potencijalno opasnog vremena, izdan je žuti alarm za područje čitave zemlje, dok je na području Velebitskog kanala izdan crveni alarm.


DHMZ je stoga izdao upozorenje o hladnom valu, koji je potencijalno opasan za naše zdravlje.

Izlaganje niskim temperaturama u hladno zimsko vrijeme može uzrokovati štetne posljedice na zdravlje te dovesti do nastanka ozljeda (ozeblina, promrzlina, smrzotina) i opće pothlađenosti tijela (hipotermija), što može imati i smrtni ishod.

Izdane su i posebne preporuke za javnost:

Pratite vremensku prognozu i upozorenja o niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim prilikama te izbjegavajte izlazak, ako to nije prijeko potrebno.

  • Odjenite više slojeva tople odjeće, po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna, polipropilen, svila). Vanjski dio odjeće (kaput, jakna) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Glavu zaštitite kapom koja prekriva oba uha, a ruke zaštite rukavicama. Usta je dobro prekriti šalom zbog sprečavanja direktnog udisanja hladnog zraka (posebno važno za bolesnike s bolestima srca i dišnih puteva). Izuzetno je važna topla, udobna zimska obuća otporna na vlagu.
  • Osobama koje boluju od kroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnog i respiratornog sustava, preporuča se izbjegavanje izlaganju niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.
  • U slučaju kiše koja se ledi u dodiru s tlom, smrzavanja ili snijega na tlu, budite oprezni radi klizavih pločnika i kolnika te povećane mogućnosti padova i prijeloma kostiju.
  • Kod niskih temperatura treba izbjegavati teže fizičke poslove na otvorenom, kao i sve aktivnosti koje uzrokuju ubrzano disanje.
  • Pomognite obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami.
  • Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu utopljavanja i prekid boravka na hladnoći.
  • U slučaju da se kod onih osoba koje duže borave na otvorenom (izletnici, planinari, alpinisti, vojnici ) pojave početni simptomi pothlađivanja ili ozeblina (trnjenje i gubitak osjeta prstiju uz blijedu kožu, ponekad i bol), treba odmah potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću, pothlađenu osobu postepeno utopljavati zamatanjem u deke, ali nikako ne izlagati direktnom izvoru topline. Preporuča se dati tople bezalkoholne napitke (čaj, juha) te potražiti stručnu medicinsku pomoć.

Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima pa iz Hrvatskog autokluba vozače upozoravaju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Komentari