Voditeljica Seizmološke službe otkrila: ‘1996. je zabilježeno 1000 potresa u godini’

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Potresi su postali sve veći izvor opasnosti, ali i frustracije za ljude diljem Hrvatske, od krajnjeg sjevera do juga. Samo u utorak je zabilježeno više od 15 potresa magnitude veće od 2 po Richteru, a s obzirom na cjelokupnu situaciju potrebno je “pojačati” opremu struke.

Ines Ivančić, voditeljica Seizmološke službe, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska otkrila je kako su seizmolozi od Ministarstva znanosti dobili 20-ak novih seizmografa i 20 akcelerografa kojima će moći bilježiti podatke za sva zbivanja i koji će pomoći u davanju odgovora.

Komentirala je i tvrdnje turskog seizmologa, koji je rekao kako postoje predznaci velikih potresa, no ona se ne bi složila s tom tvrdnjom.

Stanovnici na potresom ugroženim područjima govore o pojavama velikih rupa na tlu, spominju se i izvori vode. Ivančić je rekla kako je to specifična pojava za tlo na kojem se nalazi područje pogođeno potresom.


Na pitanje jesmo li ikada u povijesti zabilježili ovako dugu seizmološku aktivnost Ivančić je rekla da jesmo.

“1996. godine je zabilježeno 1000 potresa u godini, a 1909. godine, kada je postojao samo jedan seizmograf u Zagrebu, u Zagrebu je zabilježeno više od 50 značajnih potresa”, rekla je i dodala kako su potresi pojave koje se očekuju.

Magnituda potresa je veličina koja opisuje oslobođenu energiju i ona je ista za svaki potres, samo se mijenjaju učinci s obzirom na udaljenost od epicentra, naglasila je.

Komentari