Više nije na čelu Udruge ugostitelja! Medak: ‘Počeli su nas percipirati kao političku oporbu, a ne glas struke’

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Na iznenađenje svih, dakako najesponiraniji poduzetnik iz Nacionalne udruge ugosititelja, Marin Medak povukao se sa dužnosti predsjednika. Isto je učinio i njegov zamjenik Vedran Jakominić. Kako doznaje Jutarnji, Medak je predložio da ga zamijeni vlasnica konobe Dujkin dvor iz Splita Jelena Tabak.

“Osnovni problem moga povlačenja i povlačenja Vedrana Jakominića je to što su nas građani počeli percipirati kao političku oporbu, a ne glas struke. Osobno se ne namjeravam nikada baviti politikom. Zato smo se odlučili povući s tih mjesta u nadzorni odbor. Napravili smo kvalitetnu strukturu Udruge, a novo vodstvo je tu od samog početka i upućeni su u sve probleme. Mene je posebno pogodilo to što Nacionalni stožer civilne zaštite uopće ne vodi zapisnike sastanaka. Tako da odluka o zatvaranju ugostiteljskih objekata uopće nema zapisnik, a odlučuje o sudbini desetke tisuća ljudi i njihovih obitelji. Model obeštećenja nije funkcionalan niti je upotrebljiv”, rekao je Medak.

S druge strane, Trabak ne gubi vrijeme. Najavila je naime kako će odmah zatražiti izjednačavanje tretmana poslovanja caffe barova i objekata jednostavnih usluga s drugim ugostiteljskim objektima.

“Tražimo jednokratnu isplatu poduzetnicima u sektoru ugostiteljstva u visini od tri posto ukupnog godišnjeg prihoda u 2019. u vidu pomoći za saniranje te ponovno pokretanje poslovanja te osigurati adekvatni pristup istim sredstvima i ugostiteljima koji su započeli s radom u 2020. Tražimo i da se ubrza isplata potpora za očuvanje radnih mjesta i naknade fiksnih troškova te da se osigura produljenje potpora za očuvanje radnih mjesta i naknadu fiksnih troškova za vrijeme trajanja epidemioloških mjera ili drugih ograničenja u poslovanju propisanih od strane nadležnih tijela”, rekla je.


Medak dodaje kako je poražavajuć podatak da je do sada predano 119 zahtjeva za obeštećenje umjesto zaista potrebnih 20-ak tisuća.

Tabak naglašava da se potpore za očuvanje radnih mjesta treba približiti stvarnim potrebama tržišta, a to znači da je potrebno omogućiti isplatu naknade za direktore koji su ujedno i osnivači društava ili vlasnici obrta s više od 10 zaposlenih. U takvom slučaju nalazi se preko 80 posto subjekata u Hrvatskoj, govori pa dodaje kako je potrebno omogućiti otpis doprinosa iz i na plaće za sve subjekte koji ostvaruju pad prometa od 20 posto, a ostale isplate nastaviti sukladno postojećem modelu.

 

 

Komentari