‘Uspjeli smo i bez policijskog sata!’ Plenković: ‘Ako se ovako nastavi, možemo razmišljati o popuštanju mjera’

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Od 15 sati Vlada RH održala je izvanrednu press konferenciju. Govorilo se o situaciji s koronavirusom, ali i o potresom pogođenom području.

Uvodno se obratio premijer Andrej Plenković.

“Imamo ohrabrujući silazni trend o čemu su govorili na Stožeru, broj preminulih je u padu, broj osoba na respiratoru i hospitaliziranih prepolovljen je i pao na razinu koju smo imali u prvoj polovici studenog. To su dobri pokazatelji, mjere i odgovorno ponašanje građana doveli su do toga da smo preokrenuli trendove i trebamo nastaviti. Ako s ovim trendom nastavimo, daje nam nadu da ćemo moći promišljati o eventualnom postupnom popuštanju mjera kako bismo normalizirali način života. Ovo smo uspjeli bez policijskog sata”, rekao je Plenković.

Ministar Tomo Medved izvjestio je o aktivnostima vezanim za područja pogođenih potresom.


“Lokalni stožeri uputili 2500 zahtjeva za privremeni smještaj za osobe koje su izgubile domove, do sad postavljeno 507 kontejnera i kućica. Na elektroenergetsku mrežu priključeno preko 50 privremenih objekata. Obzirom na posljedice potresa proveli smo 892 usluge psihosocijalne pomoći. hrvatski centar za potresno inženjerstvo zaprimio je za pregled novih 5328 zahtjeva, pregledano preko 3000 objekata od zadnje sjednice Vlade. Od ukupno pregledanih objekata neupotrebljivo je 2639, privremeno neupotrebljivo 4422 i sa zelenom 12609 objekata. Slijedi još intenzivnija koordinacija s jedinicama lokalne samouprave za organizaciju prehrane”.

Otpisuju se troškovi za HEP na potresom pogođenim područjima

Ministar Tomislav Ćorić predstavio je zaključak o otpisu troškova za električnu energiju. Rekao je da se ljudima čiji su “objekti pretrpjeli štetu otpišu sva potraživanja za isporučenu energiju za siječanj, veljaču i ožujak 2021. Otpisat će se i potraživanja za premještanje priključka. Krajnjim kupcima se otpisuju računi za električnu energiju. HEP će kroz povezana društva građane čiji su objekti pretrpjeli štetu, ako od njih otkupljuju plin, otpisati račune i za to”.

“Zadužuje se i HRT da se u svrhu pomoći na potresom pogođenim područjima oslobode obveznici TV pristojbe u objektima koji su pretrojli štetu, na razdoblje od tri mjeseca s mogućnosti produženja”, rekla je ministrica Nina Obuljen Koržinek.

Ministar zdravstva Vili Beroš govorio je o aktualnim podacima vezanim za koronavirus i cijepljenje. Rekao je da u Hrvatskoj utrošeno 46202 doze cjepiva.

“Intenzivno pratimo jačanje razvoja trećeg vala u Europi. Potres i epidemija u okolini dodatni su čimbenici za oprez, naša prilika je odličan odaziv na cijepljenje i smanjenje broja oboljelih i hospitaliziranih”, rekao je Beroš.

“Osobito je važno da se nastavi s cijepljenjem”, dodao je premijer Plenković nakon izlaganja ministra Beroša.

Komentari