Uskoro u ljekarnama! Stižu kućni testovi na koronavirus, doznaje se koliko će koštati

FOTO: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Hrvatska bilježi pad novooboljelih, sve je više građana je cijepljeno, a u tijeku su i pripreme za turističku sezonu. Pored pilot domjenaka, kako doznaje RTL kroz desetak dana u ljekarne stižu i brzi testovi za kućnu uporabu.

“Taj test će biti na pljuvačku, postoje još dvije vrste – jedna je bukalna sluznica, a drugi je na površini nosa, registracija je napravljena u Republici Njemačkoj, ali mi očekujemo i druge testove koji će proći tu kontrolu”, objašnjava član uprave Medike Jakov Radošević.

Obavijest o stavljanju na tržište testova za samotestiranje zaprimio je tijekom utorka HALMED, a testovi su odobreni na razini Europske unije.

Glasnogovornica HALMED-a Maja Bašić objašnjava da je riječ o proizvodu kojeg mogu koristiti “laici”, a ono što je bilo važno dokazati u postupku provjere jest da su ti testovi pouzdani i dovoljno jednostavni da se mogu koristiti na siguran način.


Cijena testa će biti ispod 100 kuna, a moći će se kupiti u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama. Najavljeni test je registriran u Njemačkoj, ali farmaceuti u Hrvatskoj očekuju i druge testove, rečeno je.

Komentari